Nejnavštěvovanější hrady na Moravě

nejnavštěvovanější hrady na Moravě

Nejnavštěvovanější hrady na Moravě

Morava, historický region České republiky, je známá nejen svou krásnou přírodou, ale i bohatou historií, kterou představují majestátní hrady.

Každý z těchto hradů nabízí návštěvníkům jedinečný pohled do minulosti a možnost zažít atmosféru dávných časů. Zde je pět nejnavštěvovanějších hradů na Moravě, které rozhodně stojí za to vidět.

1. Hrad Špilberk

Hrad Špilberk, který se nachází v Brně, je jedním z nejvýznamnějších hradů na Moravě. Byl založen ve 13. století a sloužil jako královský hrad, vojenská pevnost a také věznice. Dnes je sídlem Muzea města Brna a nabízí širokou škálu expozic včetně stálých i dočasných výstav.

Návštěvníci se zde mohou najíst a napít v kavárně a restauraci, které se nacházejí přímo v areálu hradu. Nabídka zahrnuje tradiční českou kuchyni i lehká jídla a nápoje, což zajišťuje příjemné občerstvení po prohlídce hradu.

2. Hrad Pernštejn

Hrad Pernštejn je jedním z nejzachovalejších gotických hradů v České republice. Nachází se v obci Nedvědice a jeho historie sahá až do 13. století. Hrad je známý svou impozantní architekturou a nádhernými interiéry, které přitahují tisíce turistů ročně.

I na Pernštejně najdete občerstvení. Přímo u hradu se nachází restaurace, kde si můžete vychutnat jak tradiční české pokrmy, tak moderní gastronomii. Restaurace nabízí i venkovní posezení s výhledem na hrad.

nejnavštěvovanější hrady na Moravě

3. Hrad Bouzov

Hrad Bouzov je jedním z nejromantičtějších hradů na Moravě. Tento hrad, který pochází z přelomu 13. a 14. století, se nachází nedaleko města Olomouc a je oblíbený nejen mezi turisty, ale také mezi filmaři. Bouzov byl totiž použit jako kulisa v mnoha českých i zahraničních filmech a pohádkách.

V areálu hradu Bouzov je k dispozici občerstvení v místní restauraci. Návštěvníci si zde mohou dát teplé i studené nápoje a pokrmy, což jim umožňuje odpočinout si po prohlídce a vychutnat si atmosféru tohoto nádherného místa.

4. Hrad Veveří

Hrad Veveří se nachází nedaleko Brna, na břehu Brněnské přehrady. Jeho historie sahá až do 11. století a patří mezi největší moravské hrady. Veveří je známý svou bohatou historií, která zahrnuje mnoho významných historických událostí a osobností.

V prostorách hradu Veveří je možné najít kavárnu, kde si návštěvníci mohou vychutnat kávu, zákusky a lehké občerstvení. Přímo v areálu hradu se tak můžete příjemně občerstvit a načerpat síly na další prohlídku.

nejnavštěvovanější hrady na Moravě

5. Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn je jedním z největších hradů v České republice a nachází se nedaleko Lipníka nad Bečvou. Tento hrad ze 14. století je známý především svou kovárnou a každoročními kovářskými slavnostmi, které přitahují návštěvníky z celého světa.

Návštěvníci Helfštýna se mohou občerstvit v místní restauraci, která nabízí široký výběr jídel a nápojů. Restaurace je situována přímo v areálu hradu a poskytuje tak příjemné prostředí k odpočinku a gastronomickému zážitku.

Morava je skutečným pokladem plným historických památek a návštěva těchto pěti nejnavštěvovanějších hradů je nezapomenutelným zážitkem pro každého milovníka historie a architektury. Každý z těchto hradů nabízí nejen fascinující pohled do minulosti, ale také příležitost si na místě odpočinout a občerstvit se.

  • Podzimní tradice
    Podzim přináší nejen chladnější počasí, ale také období, které je spjaté se spoustou zajímavých podzimních tradic. Dnes si společně představíme některé z nich.
  • Záhadné případy, co se staly o Halloweenu
    Pojďme se podívat na tři skutečné záhadné případy, které se odehrály právě na Halloween a dodnes zůstávají obestřeny tajemstvím.
  • 5 nejlepších podzimních hub: Co v lese nesmíš přehlédnout
    dzim je čas, kdy příroda obleče svůj zlatavý kabát a lesy jsou plné nejen barev, ale i chutí. Jako správný houbař určitě znáš 5 nejlepších podzimních hub.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *