Podzimní tradice

podzimní tradice

Podzimní tradice

Podzim přináší nejen chladnější počasí, ale také období, které je spjaté se spoustou zajímavých podzimních tradic. Dnes si společně představíme některé z nich.

Oblíbené podzimní tradice: Dýně, kaštany a Halloween

Kdo by si dokázal představit podzim bez dýní? Ať už jde o vydlabávání strašidelných obličejů pro Halloween, nebo o dýňovou polévku, která zahřeje žaludek i duši, dýně jsou symbolem tohoto období. Tradiční podzimní dekorace, jež zdobí zahrady, verandy a okna, by bez těchto oranžových krásek byla jako podzim bez listí – prostě to není ono. Dlabání dýní má své kořeny v irském zvyku, kdy lidé vyřezávali z řepy strašidelné obličeje, aby odháněli zlé duchy. Američané tento zvyk převedli na dýně, protože se v jejich krajině hojně vyskytovaly a byly na vyřezávání praktičtější.

podzimní tradice

Další tradiční pochoutkou podzimu jsou pečené kaštany. Když si vezmete sáček teplých kaštanů do ruky, nejen že se ohřejete, ale také si připomenete jednu z nejstarších podzimních tradic. Pečené kaštany se pojídaly už ve starém Římě, kde byly symbolem plodnosti a hojnosti. Dnes jsou oblíbenou podzimní lahůdkou, která nás provází při procházkách podzimními ulicemi nebo na vánočních trzích. Vůně pečených kaštanů se line mezi ulicemi a všude panuje poklidná atmosféra.

Podzimní tradice spojené s přírodou a zklidněním

S podzimem přichází i doba, kdy se příroda ukládá k zimnímu spánku a my se postupně stahujeme domů, kde vytahujeme deky a pálíme vonné svíčky. Jednou z méně známých, ale přesto krásných podzimních tradic, je takzvané „zpomalení“. Po hektickém létě, kdy jsme neustále někam spěchali, je podzim ideální čas na to, zpomalit a věnovat se sobě, rodině a přátelům. Je to jako když hodíte do pračky ponožky – občas prostě musíte snížit otáčky, aby se vám nevytahaly!

podzimní tradice

Mnoho lidí také během podzimu využívá čas na procházky do lesa. Sbírání hub nebo pouštění draků je oblíbenou aktivitou, která se často předává z generace na generaci. Houbaření má v Česku dlouhou tradici, a i když už není nutné vyrážet na lov kvůli obživě, stále je to oblíbená činnost, při které si člověk vyčistí hlavu a spojí se s přírodou. Navíc, co je lepšího než večer uvařit poctivou houbovou polévku nebo smažené bedle na kmíně. To je ten pravý podzim, který vám pomůže dobít energii.

Podzimní tradice jsou nejen o tom, co děláme, ale také o tom, jak se cítíme. Je to období, kdy se můžeme zastavit, ohlédnout se zpět za rokem a vychutnat si chvíle klidu před zimním shonem. Zkuste si letos vytvořit svou vlastní podzimní tradici – ať už to bude pečení koláčů, výlet do přírody nebo obyčejné posedávání u krbu s horkou čokoládou. Podzim je tu od toho, abychom si ho užili v klidu, pohodě a s úsměvem.

  • Podzimní tradice
    Podzim přináší nejen chladnější počasí, ale také období, které je spjaté se spoustou zajímavých podzimních tradic. Dnes si společně představíme některé z nich.
  • Záhadné případy, co se staly o Halloweenu
    Pojďme se podívat na tři skutečné záhadné případy, které se odehrály právě na Halloween a dodnes zůstávají obestřeny tajemstvím.
  • 5 nejlepších podzimních hub: Co v lese nesmíš přehlédnout
    dzim je čas, kdy příroda obleče svůj zlatavý kabát a lesy jsou plné nejen barev, ale i chutí. Jako správný houbař určitě znáš 5 nejlepších podzimních hub.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *