Víte, kdy vysadit brambory a proč v toto období?

Víte, kdy vysadit brambory a proč v toto období?
Víte kdy vysadit brambory a za jakých podmínek je to nejlepší? Pokud ne, zkuste se inspirovat následujícím článkem, který Vám zaručeně poradí.
Brambory patří mezi jídlo, na které nedáme dopustit. Dokonale se hodí k mnoha pokrmům a to, jako příloha, i k jídlu samotnému. Jejich obliba je rok od roku větší a díky mnoha odrůdám si může vybrat každý tu, co mu chutná nejvíce. Víte však, kdy vysadit brambory a v jaké zemině se jim bude dařit?
Naklíčení brambor
Mezi hlavní věci, než brambory začnete sázet je jejich vyklíčení. Vždy je dobré mít středně velké brambory, které si necháte vyklíčit s předstihem. Základem je, aby byly hlízy zelené a zdravé. Toho docílíte tím, že necháte brambory na světlém, ale přitom chladném místě. Pokud byste nechaly brambory ve tmě, budete mít hlízy z většiny bílé a slabé. Takové brambory nejsou vhodné pro výsadbu.
Kdy vysadit brambory a kam
Brambory se většinou vysazují v dubnu a to díky tomu, že teplota pomalu ale jistě stoupá nahoru a mrazy jsou převážně pryč. Základem je mít dobře připravené pole (řádky), které jsou zbavené plevelu a půda je dobře prokypřená a zahnojená (hnojí se většinou na podzim, kdy je hnojivo zaoráno do půdy). Poté stačí motyčkou udělat 12 centimetrový žlab, do které můžete přidat trošku kompostu na dno.

Rozestupy a způsob výsadby
Pří výsadbě je důležité dodržet rozestupy mezi vysazovanými bramborami. Tyto rozestupy by měly být 30 – 40 cm od sebe. Díky tomuto rozestupu si vzájemně nebudou brát živiny a půdu, kterou potřebují pro co největší výnos. Dalším důležitým faktorem je, aby byly hlízy umísťovány směrem nahoru. Dávejte si také pozor, abyste hlízu nezlomili, pokud se to stane, tak bramboru vyměňte, zbytečně byste měly mezery v řádkách. Poté všechny vysázené brambory opatrně přikryjte zeminou, a pokud je zemina suchá můžete jí zavlažit.
Jakou odrůdu je dobré vybrat
Kdy vysadit brambory už víme, ovšem důležitým faktorem je i odrůda brambor. Je dobré si určit, zda chcete mít brambory k okamžité spotřebě, nebo je chcete naopak uskladnit. Pokud chcete uskladnit brambory přes zimu tak vybírejte dlouhodobou skladovatelnost, při které vydrží brambory dlouhé měsíce.
Varné typy brambor
Základní varné typy brambor a jejich rozdělení:
- Varný typ A – oblíbené brambory na saláty, či na přílohy. Brambory jsou pevné, tuhé a ani po dlouhém vaření se nerozpadnou.
- Varný typ B – po vaření hlízy moučnatí a rozpadají se. Dokonale se hodí do guláše i jako univerzální příloha.
- Varný typ C – tento typ brambor se po vaření rozpadává a moučnatí. Ideálně se tyto brambory využívány na placky, bramboráky, či jako hranolky.
- Varný typ D – po uvaření se rozpadají a jsou moučnaté.

Rané brambory
Tyto brambory jsou určeny k rychlé spotřebě a z pravidla jsou nedozrálé a mají tenkou slupku. Mezi nejznámější odrůdy patří:
Colette – brambory mají žlutou bravu a řadí se do varného typu AB.
Belarosa – varný typ B, vhodný do sušších půd. Červené zbarvení brambor s vysokou výnosností a kvalitou.
Monika – varný typ B, velmi rané sklizně, po uvaření jsou pevné.
Red Sonia – varný typ B, který má velmi hladkou slupku a červenou barvu. Dá se dlouhodobě skladovat.
Polorané brambory
Brambory určené převážně k dlouhodobému uskladnění. Mezi jejich odrůdy patří:
Ditta – Brambory s máslovou chutí, využívané hlavně do salátů. Varný typ AB, s vysokým výnosem.
Laura – velmi odolné brambory proti napadení s varným typem B.
Antonia – Varný typ AA, salátová odrůda s dokonalou chutí.
Pozdní brambory
Brambory určené převážně pro průmyslové zpracování. Patří mezi ně odrůda Jelly.
- Hodinový manžel v Praze – profesionální pomoc pro váš domovKaždý občas potřebuje doma něco opravit, smontovat nebo připevnit na zeď. Může to být montáž skříně, instalace lustru, přidělání televize na zeď nebo třeba oprava drobných závad. Ne vždy máme čas nebo správné nástroje na to, abychom vše zvládli sami. A právě proto existuje služba hodinový manžel, která vám usnadní život.
- Proč je Praha 5 atraktivní lokalitou pro bydlení?Plánujete se usadit v lokalitě, která nabízí moderní bydlení v bezprostřední blízkosti zeleně a zároveň vám umožní rychlý přesun do centra Prahy? Pokud ano, Praha 5 by neměla uniknout vaší pozornosti. Tento městský obvod má totiž co nabídnout nejen po stránce urbanistické, ale i z hlediska životního stylu, infrastruktury a okolního prostředí.
- Proč jsou ručně míchané kořenicí směsi lepší než průmyslové?Koření je srdcem každého jídla – tím, co mu dává charakter, osobnost a často i duši. V době, kdy regály supermarketů přetékají pestrými sáčky s univerzálním „kořením na všechno“, se stále více kuchařů, jak amatérských, tak profesionálních, obrací zpět k ručně míchaným kořenícím směsím.