Uzená kuřata jsou velmi šťavnatá a lahodná

uzená kuřata

Uzená kuřata jsou velmi šťavnatá a lahodná

Mnoho lidí si myslí, že nejlepší na uzení je bůček, nebo krkovice. Ovšem jakmile ochutnáte uzená kuřata, tak si je zaručeně všichni zamilujete.

Mnoho lidí si myslí, že uzená kuřata musí být zaručeně vyschlá a suchá. Ovšem opak je pravdou a pokud umíte dobře vyudit kuře, tak bude nejen šťavnaté, ale také lahodné. Věřte, že jakmile je jednou uděláte, tak je budete udit pořád.

Doba přípravy

Uzená kuřata se nakládají pouze jeden den dopředu a ušetříte si tak mnoho času a čekání. Jeden den a to 24 hodin Vám bohatě postačí, aby bylo kuře naložené a mělo šťavnatou a dobrou chuť. Uzená kuřata se navíc nenakládají v česneku, ale bohatě Vám postačí obyčejná sůl a červená paprika.

uzená kuřata

Jak naložit uzená kuřata

Nejlepší možností je si koupit chlazená kuřata než mražená. Nejen, že máte jistotu, že je kuře čerstvé, ale také v nim nebudete mít přebytečnou vodu. Kuřata vyberte zhruba stejné velikosti, aby se moc nelišila váha a udily se stejný čas. Základem je kuře oprat a také zbavit všech povislých kousků kůže. Samozřejmostí je odstranit zbylé peří, které na kuřeti zbylo.

Jakmile budete mít kuře očištěné, tak je potřeba rozkrojit každé kuře napůl. Díky tomu se dobře vyudí z každé strany a dostane tu správnou chuť. Jakmile budete mít kuřata připravené na půlky, tak nezbývá, než je naložit. Každé kuře obalte v soli a nebojte se sůl pořádně vtírat do masa a kůže. Soli na kůži může být i více, a to proto aby se dobře dostala přes kůži do masa. Poté, co všechny kuřata budou obalené v soli je stačí posypat červenou papriku, která by měla pokrývat celé kuře. Já osobně dávám na jedno kuře zhruba půl pytlíku červené papriky. Pokud dáte červené papriky více, tak se nic nestane, uzená kuřata budou i tak dobrá. Mnoho lidí také kůži z uzeného kuřete vyhazuje a pochutnává si tak pouze na mase. Ovšem za mě je kůže velice dobrá a jím ji také.

Takto naložená uzená kuřata dejte do hrnce a přikryjte pokličkou. Můžete dát i do uzavíratelné nádoby. Pozor, kuřata nezalívejte vodou, ani ničím jiným, nechte je volně v hrnci do dalšího dne.

Ráno stačí nachystat háčky a nabodat kuřata. Nabodávejte je tak, aby Vám nespadly, nejlépe za žebra, kde mají za co viset.

uzená kuřata

Doba uzení

Před uzením kuře neomývejte kuřata, nechte je tak, jak ho naložíte. Doba uzení je u každého masa jiná a kuře se zhruba udí 8 hodin. Je dobré dodržovat teplotu okolo 80 stupňů. Hotová uzená kuřata poznáte tím, že když do nich píchnete, tak vyteče hromada šťávy. Je však dobré, jako první vyzkoušet jedno a po ochutnání sundat všechny ostatní.

Já osobně dělám tolik kuřat, kolik naše rodina sní. Uzená kuřata nezamrazuji, ale věřím, že i když ho zamrazíte, tak bude i po vytažení dobré.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *