Elektrické a sisalové terče

elektrické a sisalové terče

Elektrické a sisalové terče

Šipky jsou v poslední době velice oblíbené a lákají stále více lidí. Elektrické a sisalové terče se od sebe liší a mají své výhody i nevýhody.

Ve světě šipkařů se využívají pouze dva terče, na kterých se hraje, a to ať už pro zábavu nebo na profesionální úrovni. Pokud se chystáte domů koupit terč, tak si dobře promyslete, jaký druh terče chcete. Dnes si představíme výhody a nevýhody elektrického a sisalového terče, které vám usnadní výběr při koupi.

Elektrické terče

Terče elektrické jsou mezi profesionálními šipkaři méně oblíbené a na světové úrovni byste se s nimi jen těžko potkaly. Tyto terče jsou určené pouze na soft šipky, které mají plastové hroty.

Výhody elektrického terče:

  • Velkou výhodou je automatické počítání skóre. Při každém hodu se hozené číslo odečte a ukáže se aktuální hodnota, která je potřeba ještě dohodit.
  • Elektrické terč vám nabídne velké množství her, které se můžete zahrát. Kromě klasické 501 nebo 301 si můžete zahrát Cricket, nebo Saigon. Každá hra je trošku na jiné bázi a bude jen na vás, která vás zaujme nejvíc.
  • Elektrický terč vám nabídne soupeře v podobě počítače, a to v mnoha úrovních obtížnosti. Můžete si tak zahrát s terčem samotným a nepotřebujete soupeře.
  • Terče se dají koupit v elegantním obalu, kde je terč ukrytý uvnitř skřínky. Po skončení hry se tak dají zavřít dvířka a působí jako skříňka na zdi. Navíc se do dvířek dají šipky schovat a nemusíte je nosit neustále u sebe.
  • Terč vám nabídne také hru ve více hráčích, kdy se v hodech střídáte. Můžete si tak zahrát celá rodina.
elektrické a sisalové terče

Nevýhody elektrického terče:

  • Hlavní nevýhodou elektrického terče je především hlučnost. Čím prudší hod šipkou, tím hlučnější zvuk.
  • Plastové hroty se u soft šipek často lámou a je potřeba mít náhradní hroty nestále u sebe.
  • Při hodu může zůstat špička zalomená v terči. V takovém případě počkejte na konec hry, potom sejměte zadní kryt a špičku opatrně vytlačte z vnitřní strany směrem ven.
  • Terč potřebuje neustálé napájení, aby počítal skóre. Napájení je možné přímo ze zásuvky nebo můžete zvolit baterie. Ty se musí však časem měnit.

Sisalové terče

Elektrické a sisalové terče se liší především povrchem. Elektrický terč je udělaný z plastu a sisalový terč tvoří přírodní materiál. Tento materiál je z vláken rostliny sisala, který je zpracovaný a následně využít pro základ terče. Oproti elektrickému terči nemá sisalový terč žádné funkce ani napájení. Jediné napájení lze udělat na okruží, která má podsvícení směrem k terči a nádherně tak jde vidět herní plocha. Na tyto terče se využívají šipky s ostrým ocelovým hrotem neboli Steel tip.

Výhody sisalového terče:

  • Hlavní výhodou je především jejich nízká hlučnost.
  • Šipky s ocelovým hrotem se nikdy nezlomí a není potřeba mít žádné hroty u sebe.
  • Po zapíchnutí se sisal roztáhne a po jejím vyndání se opět zacelí. Tím je jejich životnost opravu vysoká.
elektrické a sisalové terče

Nevýhody sisalového terče

  • Terč na sisal se nesmí nikdy namočit. Jakmile by se to stalo, tak se terč vyboulí a znehodnotí.
  • Šipky by neměly přijít do styku s malými dětmi. Ocelové hroty jsou příliš ostré a mohly by si ublížit.
  • Terč nemá žádné počítadlo, takže si musíte počítat skóre sami (dá se dokoupit tablet a přidělat vedle terče).

Při koupi sisalového terče si rovnou zakupte i šipkovou rohož. V případě, že šipka spadne na zem, vám neponičí podlahu. Navíc vám vymezí přesnou vzdálenost, odkud můžete házet.

V případě, že chcete svůj sisalový terč vylepšit, je dobré si přikoupit tablet se stojanem. Ten můžete umístit vedle terče a při každém odházeném kole si můžete zapsat skóre. Do tabletu jednoduše stáhnete aplikaci „Pro Darts“, která je plně zdarma a můžete začít hrát. Její ovládání zvládne opravu každý.

Elektrické a sisalové terče se hodí také do hospod, kde si vaši štamgasti mezi popíjením trošku zasoutěží. Vy budete mít tak lepší zisky a vaši štamgasti zpestření při posezení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *