MS v Kataru 2022

MS v Kataru

MS v Kataru 2022

Fotbalové MS v Kataru je už tento rok a přípravy jsou v plném proudu. Víte, jak vypadá situace v Kataru a proč se hraje na tak nehostinném místě?

Mnoho z nás si určitě klade otázku, proč se MS v Kataru odehraje právě tady. Tato nehostinná země bude pořádat poprvé v životě tuto fotbalovou událost a už nyní se šíří nemilé zvěsti. Jedná o 22. mistrovství světa ve fotbale, které pořádá federace FIFA. Tento turnaj bude úplně první svého druhu, který se odehraje nejen v arabské zemi, ale také v úplně jiný čas, než je tomu zvykem.

Nemilé zvěsti ohledně stavby a příprav

Ohledně nadcházejícího MS v Kataru se šíří nemilé zvěsti a mnoho lidí neví, čemu věřit. Původně plánovala tato země, že se turnaj odehraje na 12 stadionech, ovšem od tohoto plánu ustoupila a nyní se plánuje hrát pouze na 8 místech. Snížení počtu stadionů bylo díky snížení rozpočtu a to až 40 % a země musela rychle jednat.

Dle deníku Guardian však na stavbě stadionu umírají lidé a pracují v extrémních podmínkách. Práce trvá ve většině případů skoro celý den a to bez pauzy. Dělníci se tak nemohou schovat ani do stínu a pracují při 40° teplotách celý den. Mnohým dělníkům tak selhávají orgány a umírají na vyčerpání. Dle tohoto deníku přesahuje úmrtnost na stadionu již tisíců mrtvých. Ovšem pořadatelé se brání, že podmínky upravily a zlepšily. Co je na tomto vyjádření pravda, to se nejspíše nedozvíme, pokud se nevydáme na místo samotné.

MS v Kataru

Trávník na stadionu a jeho údržba

Udržet v této zemi kvalitní podmínky pro vypěstování trávníků je velice obtížné. Súdánec, který má MS v Kataru a projekt na starosti je však na svůj projekt pyšný. Trávníky na hrací plochu se pěstují na vzdálených farmách, kde se díky kvalitním podmínkám udrží. Poté se převezou na stadion, na kterém trávník položí. Celý proces trvá 8 hodin. Poté je celý trávník zavlažovaný odsolenou mořskou vodou. V létě činní spotřeba na jedno hřiště enormních 50 tisíc litrů vláhy denně. Nastává tak otázka, proč vůbec Katar a proč se musí vynaložit tolik peněz a úsilí, když se mohlo MS pořádat jinde.

MS v Kataru

Dne 2. prosince 2010 se rozhodl výbor FIFA, že udělá právě nadcházející MS v Kataru. Tím, že se MS pořádá v Kataru, se stal Katar účastníkem spolu s dalšími 31 týmy. V roce 2010 byl Katar na 113. místě v žebříčku FIFA a nebýt hostící zemí, by se na turnaj vůbec nedostal. Největší úspěch zaznamenal v roce 2000, kdy tým postoupil do čtvrtfinále mistrovství Asie. Zajímavostí je, že samotný Katar dokonce platí migrantům, aby seděli na zápasech národní ligy a to za pouhý dolar na hodinu. Tím chce docílit, že fotbal u nich není tabu a že jsou vždy plné stadiony a lidé se dobře baví. O tom se však přesvědčíme, až celé MS v Kataru začne.

MS v Kataru

Podmínky na stadionech a datum konání

Už když se rozhodlo o konání tohoto MS v Kataru, tak hned znělo mnoho otázek. V těchto místech je totiž velice teplé počasí a mnozí se až divili, proč se celé mistrovství odehraje v takových podmínkách. Díky tomu byl posunut poprvé v historii turnaj na jiný termín a to od 21. listopadu, až do 18. prosince. Původně se vždy odehrával mezi červnem a červencem. V tento termín se totiž neodehrávají ligy a vše probíhá bez omezení. To se však nebude týkat tohoto turnaje a celá situace tak bude ještě hodně napjatá. Později i sám bývalí prezident FIFA uvedl, že rozhodnutí nebylo dobré.

Česká reprezentace

Česká reprezentace nemá ještě účast na MS v Kataru jistou. Před naší reprezentací stojí těžký soupeř a to Švédsko. S tím se utkají, 24. března v případě vítězství by se utkali s lepším z duelu Rusko – Polsko. Nezbývá tak než doufat, že to naši reprezentanti zvládnou a podívají se na MS v Kataru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *