Smrž obecný je zdravá jarní houba

Smrž obecný je zdravá jarní houba
Smrž obecný patří k prvním houbám, které můžete na jaře najít v našich lesích. Víte však, kde se tyto houby vyskytují a na co je využijete v kuchyni?
Pomalu ale jistě je tu jarní sezóna hub a první kloboučky už se dívají na Svět. Víte, jaké houby se sbírají v tomto období a kde hledat první houby tohoto roku? Zaručenou kvalitní houbou je smrž obecný, který se v České republice těší velkému obdivu.
Smrž obecný, jak ho poznat a kde roste
Smrž obecný má specifickou strukturu a jeho vzhled připomíná pavučinu, či včelí plástve. Klobouček má vaječný tvar a jeho noha má bílou až světle hnědou barvu. Její klobouček je spíše do žluté barvy, avšak může být i bílí a načervenalí. Všechny smrže vyskytující se v České republice jsou však jedné a mají dokonalou chuť. Tato houba roste již začátkem jara a to přesněji od měsíce dubna až do konce května (setkat se s nimi můžeme i v březnu). Smrž obecný se vyskytuje v křovinatých lesích, můžete se s ní však setkat i podél cest, na loukách, či na okrajích lesů. Ovšem pokud si uděláte pěknou procházku v přírodě, je možné, že na ně narazíte a donesete si dom pěkné úlovky. Vždy však sbírejte zdravé a mladé houby, starší by mohly obsahovat jedovaté látky (není to však pravidlem).

Smrž obecný a jeho využití
Tato houba má velké zastání v kuchyni a lidé jí různě upravují. Díky tomu, že má, smrž obecný dutou plodnici se často využívá jako podklad k naplnění nejrůznějších směsí. Z čerstvých hub se často dělá smaženice, nebo se přidává do omáček. Pokud smrže usušíte, jeho chuť se zintenzivní a bude mít silnější vůni. Poté ho můžete použít jako základ pod maso, nebo ho přidávat do rýže pro lepší chuť.
Působí smrž obecný na naše zdraví?
Některé z našich hub se mohou chlubit velmi kladnými přínosy pro naše zdraví. Mezi takové houby se počítá hlíva ústřičná, která je vedená, jako velmi zdravá houba. Ovšem smrž obecný nezůstává pozadu a v některých zemí se často využívá v léčitelství (převážně jde o Východní a Střední Asii). Tato houba má antioxidační a protirakovinné účinky. Navíc podporuje imunitu a v některých zemí se, využívá k hojení zánětů.

Zajímavosti o smržích
- Smrže obecné se nedoporučuje jíst syrový, může dojít ke zvracení, či k průjmu.
- Plodnice smrže obecného se rozšiřují pomocí větru. Pokud tedy najdete nějaké kousky, rozhlídněte se i po okolí. Často po směru větru najdete další kousky.
- Smrž obecný se dá také prodávat a to buď v usušeném stavu, nebo čerství. Jeho cena se může pohybovat až okolo 800 Kč za kilo.
- Mezi další zajímavost patří fakt, že i po tepelné úpravě se houba nerozvaří, ale drží svojí strukturu. Ideální je tak i do polévky, kde dobře vyniká její chuť i konzistence.
- Proč jsou ručně míchané kořenicí směsi lepší než průmyslové?Koření je srdcem každého jídla – tím, co mu dává charakter, osobnost a často i duši. V době, kdy regály supermarketů přetékají pestrými sáčky s univerzálním „kořením na všechno“, se stále více kuchařů, jak amatérských, tak profesionálních, obrací zpět k ručně míchaným kořenícím směsím.
- Jaké kolo je pro vás to pravé? Přehled typů pro každého cyklistuCyklistika není jen sport, ale i životní styl. Ať už se vydáváte na silnice, lesní stezky nebo městské cyklostezky, správný výběr kola může zásadně ovlivnit váš zážitek z jízdy. Jak se vyznat v nepřeberném množství typů kol a najít ten, který vám bude nejlépe vyhovovat? Podívejme se na hlavní kategorie a jejich specifika.
- Proč je učení angličtiny pro nejmenší klíčem k úspěchu v dospělosti?Dětský mozek je jako houba – nasává informace přirozeně a bez námahy. Právě proto je ideální začít s výukou cizího jazyka co nejdříve. Studie potvrzují, že děti, které se učí angličtinu od útlého věku, mají v budoucnu lepší jazykové schopnosti, snadněji si osvojují výslovnost a učí se s větší lehkostí. Navíc získávají sebevědomí v komunikaci a přirozeně přepínají mezi jazyky. Angličtina se tak stává součástí jejich života, nikoli povinností. Proč neváhat a přihlásit své děti do kurzů pro nejmenší?