Jaké vybrat dřevo na uzení?

Jaké vybrat dřevo na uzení

Jaké vybrat dřevo na uzení?

Každý z nás má Rádi udíte maso, ryby, či klobásy a stále tápete, jaké vybrat dřevo na uzení? Od teď už se stačí podívat na tuto stránku a budete mít hned jasno.

Uzení je nádherná, ale zdlouhavá věc. Pokud udíte, je potřeba dodržovat určité zásady, aby bylo maso dobré a pořádně šťavnaté. Velký vliv na to, jak bude chutnat maso má určitě druh dřeva, kterým pod masem zatápíte a z jakého jde kouř. Ovšem jaké vybrat dřevo na uzení může být i celkem oříšek, protože vždycky záleží na tom, co udíte, jak dlouho a také při jaké teplotě.

Jaké vybrat dřevo na uzení?

Každý, kdo někdy udil, nebo dlouhé roky udí, řekne něco jiného a má jiné zkušenosti. Někde se předávají tradice v uzení z generace na generaci a nikdy takovému člověku nic nevymluvíte. Je to ale vesměs pravda, protože i techniky, které zarážejí, mohou mít něco do sebe. Nejčastější věcí co ovlivňuje chuť masa, je právě výběr dřeva na uzení.

Jaké vybrat dřevo na uzení

Buk a dub

Když Vám někdo položí otázku, jaké vybrat dřevo na uzení, tak hromadu lidí napadne buk a dub. Toto dřevo je skoro nejčastější volba a to díky tomu, že masu dodává perfektní chuť. Navíc je toto dřevo dobře k sehnání a zakoupit ho můžete snad všude. Musíte si však při použití tohoto dřeva dát pozor, aby bylo dřevo dobře vyschlé. Pokud by nebylo, mohlo by dojít k tomu, že by Vám maso mohlo trošku nakysnout, což by byla velká škoda. Toto dřevo se každopádně hodí k uzení klobás, hovězího, ale i k uzení tvrdých sýrů.

Javor

I když se s javorem moc lidí nesetkává, tak i v uzení má svoje zastání. Pokud zvolíte toto dřevo, můžete se těšit na jemnou a decentní chuť, která dobře provoní Vaše maso. Nejčastěji se používá k uzení drůbeže na mírném kouři. Dále se však toto dřevo používá na sýry a zeleninu.

Švestka

Švestka patří mezi skvosty v uzení a profesionálové v uzení na ní nedají dopustit. Díky tmavšímu dřevu je ideální pro uzení drůbeže a v některých případech i sýrů. Někdy se přidává kousek švestkového dřeva na konec uzení, čímž dodá masu konečnou chuť.

Akát

Akát patří mezi dřevo, které je ideální pro jakékoliv maso. Díky tomu, že roste všude, je dobře dostupné a je vhodné jak na hovězí maso, tak na drůbež. Je však dobré mít toto dřevo dostatečně proschlé. Také se dá kombinovat s ostatními dřevinami.

Olše

Olše patří ke dřevu, které je horší k dostání, ovšem pokud chcete udit ryby, je to ta pravá volba. Dřevo je jemně nasládlé o vytváří decentní aroma.

Pozor: Jaké vybrat dřevo na uzení je hodně specifické a přesné pravidla vesměs neexistují, ale jde spíše o rady. Ty se mohou v mnoha směrech lišit, jde však o výsledek. Pokud po vyuzení je Vaše maso podle Vaší představy, tak jste zvolili správné dřevo a můžete být spokojeni. Jak se říká, učení je matka moudrosti a čím více toho vyudíte, tím více budete mít zkušeností. Proto jaké vybrat dřevo na uzení je hodně obecná otázka, protože proti gustu, žádný dišputát.

Až se Vás tedy někdy někdo zeptá, jaké vybrat dřevo na uzení, tak mu doporučte Vaše zkušenosti a buď se dotyčnému bude líbit, nebo si příště vyudí maso podle sebe.

Jaké vybrat dřevo na uzení

Pár zásad, které se při uzení hodí

  1. Vždy je dobré mít dřevo pořádně vysušené.
  2. Pokud necháte na dřevě kůru, maso se Vám bude zabarvovat do černa. (není to vada, ale spíš jde o vzhled maso po vyuzení)
  3. Nikdy nepoužívejte napadené dřevo a to ať už plesnivé, nebo hnilobné.
  4. Nikdy, neuďte, ani nezatápějte jehličnany, pokazí to celé uzení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *