Jak připravit gril na sezonu

Jak připravit gril na sezonu

Jak připravit gril na sezonu

Sezóna grilování už je doslova za rohem a nezbývá, než připravit pořádný gril. Víte však, jak připravit gril na sezonu, aby vše šlapalo jak má?

Teplé počasí už je za rohem a první sluneční paprsky nás lákají vylézt z domu a začít připravovat zahradu. Součástí mnoha zahrad je však i gril a posezení, kde trávíme v létě dost času. Pokud jste však nechali gril z minulého roku, jak byl, čeká Vás příprava na letošní sezónu.

Druhy grilů

Mezi základní druhy grilů patří určitě gril na dřevěné uhlí a také na plyn. Tyto grily jsou nejčastější variantou a setkáte se s nimi snad na všech zahradách. Víte však, jak připravit gril na sezonu, když jste ho nechali zanedbaný z minulého roku?

Jak připravit gril na sezonu

Gril na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí se nám připaluje díky velkému žáru na dně topeništi a také na mřížce. Základem je tedy vyškrábat všechen připálený popel na dně topeniště. Toho se nejlépe zbavíme drátěným kartáčem, který dokonale odstraní přilepený popel, či mastnoty. Říká se, že čistý gril je půlka úspěchu pro perfektní jídlo. Proto se po odstranění nečistot můžete rovnou vrhnout na promazání otevíracích článků. Ve většině případů jde o dvířka od topeniště, či poklop na zakrytí, pokud je na pantech. Dále se musíte vrhnout na mřížku, která po zimě určitě nevypadá jako nová. Mřížku můžete očistit taktéž drátěným kartáčem a po omytí je dobré mřížku potřít rostlinným olejem. Díky tomu zamezíte jakékoliv rzi a Vaše mřížka bude připravená na první grilování.

Poznámka: Pokud zjistíte, že je Váš gril po zimě v katastrofálním stavu, neváhejte a investujte do nového. Nejde o příliš drahé zboží, je však dobré se rozhodovat z rozumem a zvolit variantu, která Vám vyhovuje nejvíce.

Jak připravit gril na sezonu

Plynový gril

Možná si říkáte, co by člověk vymýšlel na tom, jak připravit gril na sezonu, když topí plynem. Ovšem i tato varianta má své body k ošetření. Po vytažení grilu je důležité odmést všechny pavučiny a gril samotný. Poté je dobré zkontrolovat všechny knoflíky, ty by měly jít otočit lehce a měli by být v naprosté čistotě. Hořákové dírky je dobré čistit jehlou nebo špendlíkem. Dále je dobré prověřit, zda po připojení neuchází někde plyn a zda jsou hadičky v naprostém pořádku. Nesmí být ztrouchnivělé, či jinak narušené. Kontrolu provedete tak, že na konce hadiček dáte vodu smíchanou s trochou mýdla. Pokud se někde začnou dělat bubliny, hadice netěsní, nebo je propíchnutá. V takovém případě musíte provést výměnu. Samozřejmostí, jak připravit gril na sezónu je u plynového grilu plná plynová bomba.

Teď už víte, jak připravit gril na sezonu a jak s grilem zacházet. Nezapomeňte na pravidelné ošetřování, které nikdy nepodceňujte, ale ba naopak. Ošetřením se Váš gril dožije mnohem déle a bude vypadat stále ve skvělé kondici. Vaše speciality na grilu budou tak mnohem chutnější a zdravější. Proto neváhejte a než se na přípravu lahůdek vrhnete, řiďte se těmito radami.

  • Hodinový manžel v Praze – profesionální pomoc pro váš domov
    Každý občas potřebuje doma něco opravit, smontovat nebo připevnit na zeď. Může to být montáž skříně, instalace lustru, přidělání televize na zeď nebo třeba oprava drobných závad. Ne vždy máme čas nebo správné nástroje na to, abychom vše zvládli sami. A právě proto existuje služba hodinový manžel, která vám usnadní život. 
  • Proč je Praha 5 atraktivní lokalitou pro bydlení?
    Plánujete se usadit v lokalitě, která nabízí moderní bydlení v bezprostřední blízkosti zeleně a zároveň vám umožní rychlý přesun do centra Prahy? Pokud ano, Praha 5 by neměla uniknout vaší pozornosti. Tento městský obvod má totiž co nabídnout nejen po stránce urbanistické, ale i z hlediska životního stylu, infrastruktury a okolního prostředí.
  • Proč jsou ručně míchané kořenicí směsi lepší než průmyslové?
    Koření je srdcem každého jídla – tím, co mu dává charakter, osobnost a často i duši. V době, kdy regály supermarketů přetékají pestrými sáčky s univerzálním „kořením na všechno“, se stále více kuchařů, jak amatérských, tak profesionálních, obrací zpět k ručně míchaným kořenícím směsím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *