I grilování má své pravidla

grilování

I grilování má své pravidla

Sezóna grilování je tady a mnoho z nás už se nemůže dočkat toho, až vyčistí gril a užije si pořádnou baštu. Víte však co je potřeba dodržovat při grilování?

Každý z nás se těší na první letní paprsky, kdy už konečně bude počasí na zahradní posezení a oblíbené grilování. Grilování však není jenom o tom, že vytáhnete flák masa z lednice a dáte ho na gril, má svoje pravidla!

Čistý gril je půlka úspěchu

Než začnete svoje oblíbené pochoutky pokládat na gril, je důležité, aby byl dostatečně čistý a hlavně rozpálený. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že hned po rozehřátí grilu naloží všechno na rošt a myslí si, že je hotovo. Je to však obrovská chyba, gril by se měl rozpalovat alespoň 45 minut. Jeho optimální teplota by měla být 250° – 300°C. Teplotu poznáte podle uhlíků, které už nekouří, ale na povrchu zblednou a vydávají jen malé plamínky. Ideální volbou jsou brikety, které vydrží žhavé i několik hodin.

Pokládání masa

Při grilování je také potřeba vkládat maso na gril tak, aby nezakrylo více než ¾ grilovací plochy. Maso pokládejte jako první na přímý žár, kde se pěkně zatáhne a poté ho dejte na kraj, kde se pomalu bude dodělávat a přitom nebude ztrácet šťavnatost. Pokud budete používat komínkové podpalovače, dávejte si pozor na to, aby podpalovač dostatečně prohořel.Mohlo by Vám maso zbytečně načichnout.

Naložení masa

Základem při grilovaní je naložení maso dopředu a to nejméně 3 hodiny předem. Nejlepší volba je však maso naložit den předem, aby se dostatečně proleželo. Nejlepší je si marinádu připravit doma a zbytečně neutrácet za marinády v obchodech. Nejen, že vaše bude čerstvá a plná chuti, ale hlavně bude o dost zdravější. Mějte však na paměti, že při přípravě marinády nemusí být nutně moc oleje. Ten pak zbytečně kape do grilu a hoří, čímž se vytváří karcinogenní škodlivé látky.


Marináda na maso: olivový olej, česnek, pepř čtyř barev, sůl (nejlépe mořskou), rozmarýn popřípadě tymián.
Samozřejmě do marinády můžete přidat i jiné ingredience, jako je petržel, pažitka a další.

grilování

Výška flákoty a čas jsou podstatné

Jestliže chcete při grilování dělat steaky, je potřeba dodržet výšku steaku. Ten by měl mít nejméně dva až tři centimetry, pokud jde o hovězí maso. Ostatní maso by se mělo pohybovat okolo 1,5 centimetru. Velice důležité je, abyste maso před grilováním vytáhli ven na dvě až tři hodiny. Pokud tak neučiníte a dáte ho na rozpálený gril, mohlo by utrpět teplotní šok. To platí také pro rozmrazování masa, to zásadně nedávejte do mikrovlnné trouby, naprosto ho znehodnotíte.

Nezbývá, než popřát dobrou chuť, protože pokud budete dodržovat těchto pár užitečných rad, bude pro Vás grilování lahůdkou.

  • Jak využít dýňová semínka
    Halloween je už za dveřmi a přijde čas dlabání dýní. Víte, jak využít dýňová semínka, které se na první pohled zdají být jenom odpadem na vyhození?
  • Oktoberfest – zajímavosti, které jste nevěděli
    Víte, co je Oktoberfest a co se zde děje kromě pití lahodného piva? Dnes si představíme zajímavosti, které jste o Oktoberfestu určitě nevěděli.
  • Svět bludišť v Drnholci
    Hledáte víkendovou zábavu pro celou rodinu na jižní Moravě? Pokud ano, tak zkuste nový svět bludišť, který vznikl nedaleko Pálavy, a to v obci Drnholec.

4 thoughts on “I grilování má své pravidla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *