Čerstvé bylinky jsou základem zdravého jídla

Čerstvé bylinky jsou základem zdravého jídla
Každý z nás určitě miluje čerstvé bylinky a ty nejčerstvější jsou pouze z Vaší zahrádky. Víte, jaké bylinky by neměli v domácnosti chybět a kde se jim daří?
Čerstvé bylinky jsou základem každé domácnosti a neměli by nikde chybět. Jejich vypěstování je navíc celkem jednoduché a chce to pouze odhodlání.
Při výběru bylinek se vždy zamyslete nad tím, které využíváte nejvíc a které máte rádi. Nebojte se i inspirovat odrůdami, které jste nikdy nezkusili, mohli by Vás velice příjemně překvapit. Mezi nejznámější čerstvé bylinky patří zaručeně petržel, pažitka, bazalka, oregano, majoránka a také libeček.

Pozor: Nikdy, ale nikdy nedávejte přednost kupování bylinek se super marketů. Tyto bylinky vypadají sice moc hezky, ale jejich výdrž je skoro mizivá. Bylinky se totiž pěstují do malých květináčů a mnohdy jsou skladovány dlouhé týdny ve skladech, kde nemají přístup sluníčka. Poté, co je koupíte a dáte za okno Vám navzdory Vaší péči uschnou. Bohužel není to ani Vaše vina, ale spíše jde o marketingovou akci, na které řetězec vydělává peníze. Tyto bylinky totiž vypadají hezky a zdravě na pohled, ale opak je pravdou. Vždy si radši kupte předpěstované čerstvé bylinky od zahradníka, či od jiného specializovaného obchodu. Vypěstovat si je můžete samozřejmě i sami.
Čerstvé bylinky – půda
Půda, je hlavním artiklem pro vypěstování čerstvých bylinek. Mělo by se jednat o kvalitní substrát, který je dobré obohatit s klasickou zeminou, či pískem. Písek se často dává na povrch, či na spod květináče a působí jako drenáž. Mělo by se jednat o poměr 3:1. Písek zajistí vzdušnost půdy a také lepší prohřátí půdy. Pozor, půda se u čerstvých bylinek vůbec hnojit.
Květináče
Vždy je dobré vybírat květináče, které mají alespoň 20 cm v průměru. Čerstvé bylinky musí mít dostatek prostoru a také je dobré zvolit hliněné květináře. Tyto květináče oproti plastovým mají lepší prodyšnost. Přebytečná vlhkost tak uniká jemnými póry pryč a bylinky hezky rostou.

Teplota pro čerstvé bylinky
Teplota je pro čerstvé bylinky také velmi důležitá. Bylinky by měly být v teplotě okolo 21-25 °C. Teplota by neměla během pěstování moc kolísat a měla by spíše držet stálá teplota. Petržel a pažitka jsou odolnější bylinky a jejich stálá teplota je o něco nižší a to okolo 19–21 °C.
Vlhkost a světlo
Tak jako všechny rostliny, tak i čerstvé bylinky potřebují dostatek světla a vlhkosti. Bylinky nemají rádi průvan a při častém průvanu mohou odumřít, či ztratit svoji chuť. Dostatek světla je základem a měli byste dbát na to, aby ho měly dostatek. Bylinky směřujte hlavně na jih, či na západ, kde se jim daří nejlépe.
Čerstvé bylinky jsou samozřejmě vynikají pro dochucování všech jídel. Zejména libeček, či petržel, je jako stvořený pro polévku. Také se dají míchat do nejrůznějších salátů, či dresinků a dipů. Velmi hojné využití je při letním grilování a to ať už do masa, či do dresinku.
- Proč je důležité obklopovat se krásnými věcmi?Každý z nás se rád vrací do prostoru, který působí harmonicky, uklidňuje mysl a přináší radost. Estetika není jen o vizuálním dojmu – ovlivňuje naši náladu, produktivitu i vnitřní pohodu. Ať už jde o domov, pracovní prostředí nebo oblíbené předměty, které nás obklopují, jejich vzhled a atmosféra mají na naši psychiku větší dopad, než si často uvědomujeme.
- Svatba v přírodě: Proč jsou svatby na jižní Moravě čím dál populárnější?Plánujete svatbu a přemýšlíte o romantickém obřadu v přírodě? Není divu, že stále více párů dává přednost venkovní svatbě před tradičním obřadem v kostele nebo na úřadě.
- Temná minulost stavebních materiálů: Jak se bezpečně zbavit eternitu a azbestuV minulosti byl azbest považován za téměř zázračný materiál. Jeho odolnost vůči vysokým teplotám, ohni a chemikáliím z něj činila oblíbenou volbu ve stavebnictví, zejména v podobě eternitu.