Zajímavosti a tradice o pálení čarodějnic

pálení čarodějnic

Zajímavosti a tradice o pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic, sahá daleko do minulosti a my se teď společně podíváme, proč se tento den u nás oslavuje a proč vůbec tento den vzniknul.

Každoročně připadá na 30. dubna pálení čarodějnic a je tomu tak už od nepaměti. V tento den se udělají velké vatry, vyrobí se čarodějnice a opékají špekáčky. Přesněji se této noci říká Valpuržina noc, která se odehrává z 30. dubna na 1. května. U nás se této noci říká filipojakubská noc.

Kde se vzalo pálení čarodějnic?

Jen těžko byste hledali, že pálení čaroděj pochází právě z České republiky. Tato tradice se k nám dostala z Německa a v polovině 19. století se dokonce i zakazovala. To platilo i při druhé světové válce, kdy se nemohli pálit ohně. Ovšem v dnešní době je již vše povoleno a oslavy tak probíhají ve velkém.

Tradice, kdy se rozdělávají ohně se dochovali dodnes. Vesnice, rodiny, ale i velká města chystají velké akce, při kterých se nachystá velká vatra, do které se zapíchnou ručně udělané čarodějnice. Tyto vatry jsou mnohdy obrovské a musí se tak dodržovat mnoho bezpečnostních zásad. Pálení ohňů by mělo odehnat čarodějnice a kompletní zlé síly od dané vesnice. Také lidé nosili i další předměty, u kterých si mysleli, že je ochrání. Mezi tyto předměty patřilo kapradí, hostie, či svěcená křída.

pálení čarodějnic

Popel z pálení čarodějnic

Tak jako je oheň v tento den posvátný, tak je i samotný popel z něho. Traduje se, že popel měl dodávat sílu a také zdraví. I proto se dodnes přes oheň skáče a lidé věřili v pevné a silné zdraví. Dříve se přes popel vedl i dobytek, který měl být po přejití zdraví a také plodný. Další věcí bylo pak rozprašování popele na své pole. To dodalo poli sílu a úroda byla vždy hojná.

Tajemná síla bylin

V minulosti se věřilo, že i byliny mají díky této noci silnější a magické účinky. Tyto byliny se museli natrhat během této noci a šlo o kopřivy, medvědí česnek, fialky, sedmikrásky, ale i kokoška pastuší tobolka, či devět sil. Pokud jste tyto byliny natrhali přímo na pálení čarodějnic, a to o půlnoci v pravý úplněk, tak měly největší moc. Velkou moc měl šeřík, který se nechával vysazovat před dvory, stavením, či zahrady a měl odehnat zlé duchy a magii.

Zajímavosti o pálení čarodějnic

V České republice údajně neexistovalo místo, kde by se čarodějnice pomazané mastmi slétaly. Dle údajů z knihy Magia Naturalis (česky Kladivo a čarodějnice), která vznikla v roce 1560 se udává, že mast, se vyráběla z mnoho věcí. Nejčastěji se vyráběly tyto masti z durmanu, topolového listu, aloe, z tuku nevinného hocha, rulíku, či kadidla. Podle dochovaných záznamů byly i v České republice nějaké sabaty. Jednalo se o Petrovy kameny v Jeseníkách, Haltrava v Chodsku, brdská hora Plešivec, či Beskydy.

pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic, se u nás odehrávalo v Německém pohraničí, a to v Chomutově. V letech 1576–1615 bylo upáleno nejvíce žen. Ovšem k největšímu masivnímu upálení došlo v 17. století, kdy bylo na Slezsku upáleno až stovky osob. Dle knihy Český lidový a církevní rok, byl poslední inkviziční soud u nás v roce 1756 a to v jihočeském lobkovickém panství.

Lidé také věřili, že musí nakrmit dobytek a uklidit chlév dříve, něž zapadne 30. dubna slunce. Následně pak chlév dobře zavřeli a čarodějnice s tam tak nedostali. Déle pak přišli lidé s tím, že na neviditelné čarodějnice platí, vyhazovat zapálená březová košťata do vzduchu. Ti, co se báli ohně nepříjemně řinčeli nástroji a dělali nepříjemné zvuky, které měly čarodějnice zahnat.

O tom, zda nějaké tyto tradice na čarodějnice zabrali se nejspíše už nedozvíme. Ovšem vědět, něco této tradici není nikdy na zbyt a doufám, že se Vám článek líbil.

  • Plesová Sezóna 2023/2024: Trendy v šatech a doplňcích
    Plesová sezóna je opět tady a přináší s sebou okouzlující svět módy, který se neustále vyvíjí. Letošní rok je ovlivněn návratem klasiky s moderním nádechem, což se odráží v trendech plesových šatů a doplňků. V čem tedy letos zaručeně zazáříte?
  • Ten nejlepší hovězí steak snadno a rychle
    Příprava hovězího steaku je uměním, které začíná výběrem správného masa. Kvalitní kus hovězího, ideálně ribeye nebo sirloin, je základem pro vynikající steak. Klíčovým faktorem je, aby maso mělo rovnoměrně rozložené tukové proužky, což zajišťuje jeho šťavnatost a plnou chuť. Jak si doma připravit ten nejlepší hovězí steak jako z restaurace?
  • Sladké Vánoce: Čokoládové a kávové dárky pro ženy
    Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází ten příjemný, ale také nároční čas, kdy vybíráme perfektní dárky pro naše milované. Když přemýšlíme o dárcích pro ženy v našem životě – ať už jsou to dárky pro maminku, dárky pro babičku, dárky pro sestru, dárky pro přítelkyni nebo dárky pro nejlepší kamarádku – chceme vybrat něco, co oslaví jejich jedinečnost a udělá jim opravdovou radost. A co může být lepší než kombinace luxusní čokolády a vybrané kávy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *