Šípkový čaj – sběr a jeho účinky

šípkový čaj

Šípkový čaj – sběr a jeho účinky

Šípkový čaj má léčivé účinky a mnoho blahodárných látek. Nyní je ten nejvyšší čas vyrazit na jejich sběr a udělat si dostatečné zásoby na zimu.

Šípkový čaj – sběr šípků

Na sběr šípků se dá vyrazit od září až do konce října, a to podle toho, jak jsou šípky zralé. Na šípkový čaj je potřeba sbírat pouze zralé šípky, které mají tmavě oranžovou až rudě červenou barvu. Šípky musí být tvrdé a měly by se sbírat převážně za suchého počasí. Suché počasí dodává šípkům větší množství vitamínu C, který je prospěšný pro náš organismus.

Kromě vitamínu C se se v šípkách urývají i další prospěšné látky. Mezi ně patří zinek, lutein, vlákniny, sacharidy, měď a také kyselina listová a pantotenová. Samozřejmostí je také zastoupení vitamínu K a B, fosforu a vápníku.

šípkový čaj

Jak dobře usušit šípky na čaj

U sušení šípků na čaj, se vedou dlouhé diskuze a určitě najdete mnoho způsobů a rad, jak se suší. Z pravidla se však udává, že je dobré šípky sušit rychle. Čím rychleji šípky usušíte, tím více vitamínu C v šípkách zůstane. Nejlepší možnou volbou je nechat sušit šípky na topení, či na mírnou teplotu v troubě (max. 40 °C). Důležité je, aby měli dostatek vzduchu při sušení a aby byly dobře rozložené. Po usušení jsou šípky nádherně rudé a dají se dobře rozdrtit. Takto usušené je můžete vložit do uzavíratelné sklenice. Nezapomeňte, že usušené šípky na čaj, by se měly spotřebovat za jeden rok. Šípkový čaj je tak hodně navoněný a také neztratí všechny prospěšné látky pro organismus.

Šípkový čaj proti rakovině a nachlazení

Čaj ze šípků je velice dobrý na imunitu a má i detoxikační účinky pro organismus. Díky tomu se tělo zbavuje radikálů a chrání naše buňky. Velmi důležitou funkci má šípkový čaj i pro správný růst kostí a kloubní tkáně. Působí také jako prevence proti chřipce a rýmě.

V některých případech se uvádí, že šípkový čaj také zlepšuje pokožku a napomáhá nehtům a vlasům. Mezi další velmi důležité funkce patří pročištění jater, ledvin a také močovodu. V neposlední řadě, by se nemělo zapomínat i na to, že zlepšuje krvetvorbu a ředí krev. Šípek je tak velice prospěšný organismu a napomáhá kompletnímu zdraví.

šípkový čaj

Šípkový čaj a jeho užívání

Nasušené šípky je nejlepší rozdrtit a zalit je vodou. Po vyluhování má čaj specifickou štiplavou chuť. Na vyluhování stačí dvě čajové lžičky nasušených šípků na 300 ml vody. Pozor, nikdy nedávejte luhovat šípky do hliníkového hrnku nebo nádoby. Ten razantně snižuje vitamín C a šípkový čaj by tak neměl ty pravé účinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *