Co s přebytkem rajčat?

přebytek rajčat

Co s přebytkem rajčat?

Mnoho lidí každý rok řeší problém s přebytkem rajčat a jak je využít. Buďte letos připravení a využijte přebytek rajčat k lahodným pokrmům k masu.

Rajčata – neboli rajská jablka

Rajčata patří mezi zeleninu, která nesmí chybět na žádné zahradě. Tato jednoroční zelenina je původem ze Střední a Jižní Ameriky a jen těžko bychom si představili, že nám na zahradě neroste. Ovšem mnoho lidí má problém s tím, že rajčat zasází moc a potom neví, co s nimi udělat. Jestliže i vy máte mnoho rajčat, tak je rozhodně nevyhazujte, ale využijte je na pokrmy k hlavním jídlům.

Sušená rajčata v oleji

 Velmi oblíbenou pochutinou z rajčat jsou rozhodně sušená rajčata. Jediné, co budete potřebovat, je přebytek rajčat a sušičku na ovoce.

Rajčata nakrájíte na stejně vysoká kolečka, které rozložíte na pláty v sušičce. Kolečka osolíte a necháte v sušičce zhruba 3-10 hodin. Vždy záleží na tom, jakou má sušička výkon. Mezi tím si připravíte sklenice, které je potřeba umýt, aby byly čisté. Dále si nakrájíte česnek na plátky a připravíte nejlépe čerstvě usušené bylinky. Nejvíce se hodí oregano, bazalka, či tymián. Jakmile budou rajčata usušená (nesmí být úplně vyschlá, ale musí být vláčná – lehce šťavnatá), tak je můžeme dávat do sklenic. Rajčata prokládejte česnekem, podle toho, jak moc máte česnek rádi. Olej si nalijte do sklenice, do které zamícháte všechny bylinky. Poté můžete sklenici s rajčaty zalít olejem s bylinkami a dát do lednice. Po dvou až třech dnech jsou rajčata plně nasáklá a můžete je začít podávat k hlavním chodům, jako doplněk jídla.

přebytek rajčat

Kečup

Kečup je letitá klasika, která se vyrábí v mnoha rodinách každý rok. Spousta rodin využívá přebytek rajčat právě na kečup, kde si předávají recept z jedná generace na druhou. Recepty se proto v mnoha případech liší a každý z nich je originální. Dnes si jeden takový recept na přebytek rajčat ukážeme a věřte, že si ho určitě zamilujete.

Přísady na domácí kečup

  • 5 kg rajčat
  • 2 kg jablek
  • 40 dkg cukru
  • 5 velkých cibulí
  • 2 dcl octa
  • 8 kuliček nového koření, 3 lžičky sušené papriky, 2 bobkové listy, 7 hřebíčku, 3 lžičky skořice, 1,5 lžičky celého pepře, 5 polévkových lžic soli a pokud máte, tak špetka zázvoru.

Rajčata i jablka (nemusíte loupat) poctivě umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Čím menší kousky budou, tím rychleji změknou. Připravte si hrnec, do kterého všechny rajčata i jablka dáte, a to včetně veškerého koření. Jakmile rajčata a jablka změknou, tak odstavte hrnec a vše rozmixujte ponorným mixérem. Jakmile bude kečup dostatečně rozmixovaný, tak ho opět vraťte na sporák a nechte ho zhoustnout do patřičné míry. S kečupem míchejte, ať se Vám nepřipálí a poté ho nalijte do umytých a čistých sklenic. Déle stačí zavíčkovat a máte hotovo. Kečup nesterilizujte.

přebytek rajčat

Produkce rajčat ve světě

Podle posledních statistik se v roce 2020 sklidilo na 187 milionů tun rajčat. Největším z producentů byla Čína, která vyprodukovala 34,67% světové produkce. To činilo 64 865 807 tun rajčat. Oproti tomu ČR v tomto roce sklidila 8 730 tun. Na druhé příčce se umístila Indie, která měla 20 573 000 tun rajčat. Rajčata tak patří k velice oblíbené zelenině, která se pěstuje po celém světě a přebytek rajčat se týká nejen nás, ale i ostatních ve světě.

  • Uzená vepřová panenka
    Milovníci uzeného buďte na pozoru! Pokud jste nikdy nevyzkoušeli, jak chutná kvalitně uzená vepřová panenka, tak jste nikdy neměli nebe v hubě.
  • Dárek pro ženy, který nezklame
    Hledáte vhodný dárek k narozeninám pro svoji manželku, matku či přítelkyni? Pokud ano, tak jste na správné adrese, zde je několik typů, které nezklamou.
  • Kalibry a měřidla
    Kalibry a měřidla jsou nedílnou součástí průmyslového a strojírenského odvětví. V každé výrobě, kde je potřeba dodržovat přesnost, jsou velice důležité.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *