Sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety

Sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety
Každý z nás určitě ví, o co se jedná, když se řekne Jerky. Ovšem zkusili jste někdy vyzkoušet udělat sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety?
Každý z nás propaguje jiné uzené, jiné sušené maso a každý má svůj osobitý recept, na který nedá dopustit. Na světě je nespočet receptů a nejlepší je vždy ten, který si doladíte vy sami. Ovšem až zkusíte udělat sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety, tak si je zamiluje.
Časová náročnost sušených tyčinek:
- Příprava na tyčinky – 1 hodina
- Doba naložení – 12 hodin
- Doba sušení – 4,5 – 5 hodin

Suroviny potřebné na sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety:
- Vepřová kotleta, nejlépe libová (1000 g)
- Římský kmín 10 g
- Mleté chilli 8 g
- Sušený česnek (nejlépe domácí) 15 g
- Sójová omáčka (Kikkoman) 0,6 cl
- Wolcesterová omáčka 0,3 cl
- Praganda 6 – 12 g
- Mletá paprika sladká 55 g
- Čubrica 12 g
Koření se samozřejmě dá měnit a bude jen na Vaší chuti, co si přidáte, či odeberete. Ovšem dejte si pozor na pragandu, vždy zamíchejte maso do sebe s kořením a až po tom, co směs ochutnáte, přidejte pragandu. Tato sůl je agresivní a je potřeba, abyste to s ní nepřehnali. Tyčinky z mleté vepřové kotlety by byly potom moc slané.
Jak postupovat
Hlavní je očistit samotné maso a to od tuku a blan. Dejte si na očištění záležet, pokud necháte hodně blan a tuku, mohli by se tyčinky rozpadat a nebyly by tak dobré. Po očištění následuje mletí masa. Mletí provádějte na střední šajbě a to alespoň 3x dokola. Pokud pomelete víckrát, tak se nic nestane, ale ba naopak, budou sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety jemnější.
Po umletí přidáme všechno koření, omáčky a pořádně zamícháme. Poté přijdete pragandu a pořádně promíchejte znovu. Jakmile budete mít všechno důkladně promíchané, tak dejte přes misku potravinářskou fólii a vložte směs do lednice. V lednici necháme odležet 12 hodin přes noc.

Po vytažení, nechte chvilku v pokojové teplotě, maso se pak lépe vytlačuje. Nachystejte cukrářský pytlík a můžete ho naplnit směsí. Nachystejte si plech s pečícím papírem a poté můžete začít vytlačovat směs na plech. Hady si udělejte, jak chcete dlouhé, to záleží pouze na Vás.
Sušit můžete buď v troubě, nebo v sušičce. Sušení v horkovzdušné troubě trvá cca 4,5 – 5 hodin a to při 55-60°. U sušičky to stejné, s tím, že sušička pojede na tuto danou teplotu. Potom nechte sušené tyčinky z mleté vepřové kotlety vychladnout a můžete jíst.
- Proč jsou ručně míchané kořenicí směsi lepší než průmyslové?Koření je srdcem každého jídla – tím, co mu dává charakter, osobnost a často i duši. V době, kdy regály supermarketů přetékají pestrými sáčky s univerzálním „kořením na všechno“, se stále více kuchařů, jak amatérských, tak profesionálních, obrací zpět k ručně míchaným kořenícím směsím.
- Jaké kolo je pro vás to pravé? Přehled typů pro každého cyklistuCyklistika není jen sport, ale i životní styl. Ať už se vydáváte na silnice, lesní stezky nebo městské cyklostezky, správný výběr kola může zásadně ovlivnit váš zážitek z jízdy. Jak se vyznat v nepřeberném množství typů kol a najít ten, který vám bude nejlépe vyhovovat? Podívejme se na hlavní kategorie a jejich specifika.
- Proč je učení angličtiny pro nejmenší klíčem k úspěchu v dospělosti?Dětský mozek je jako houba – nasává informace přirozeně a bez námahy. Právě proto je ideální začít s výukou cizího jazyka co nejdříve. Studie potvrzují, že děti, které se učí angličtinu od útlého věku, mají v budoucnu lepší jazykové schopnosti, snadněji si osvojují výslovnost a učí se s větší lehkostí. Navíc získávají sebevědomí v komunikaci a přirozeně přepínají mezi jazyky. Angličtina se tak stává součástí jejich života, nikoli povinností. Proč neváhat a přihlásit své děti do kurzů pro nejmenší?