Skokanské můstky v Harrachově neustále chátrají

skokanské můstky

Skokanské můstky v Harrachově neustále chátrají

Jedna z věcí, kterou lze vidět v Harrachově jsou skokanské můstky, které se pnou na svazích Krkonošských hor. Proč se provoz ukončil a kdy znovu otevře?

Každý občan České republiky určitě ví, že v Harrachově jsou skokanské můstky a nespočet kilometrů sjezdovek. Jen málo kdo však ví, že tyto můstkydlouhé roky neslouží a nejspíš sloužit už ani nebudou. Kdysi dávná sláva tohoto místa přišla skoro v zapomnění.

Sport v ČR je ostudný

Jen málo kdo dokáže pochopit, proč se nad tímto skvostem takto zanevřelo. Sportovní organizace nechaly dojít skokanské můstky na pokraj rozpadnutí. Jakub Janda, který v roce 2004 vyhrál Světový pohár, sám prohlásil, že to co se s můstky stalo je ostudné a potupné pro sport jako takový.

Kdy se skočilo naposledy a proč?

Tak jak už to časem bývá, jednou skončí všechna zábava a to se to stalo i se skokanskými můstky v Harrachově. Dříve vyhlášené skokanské můstky, kde sledovali tisíce lidí skoky sportovců, teď chátrají a bere si je zpět příroda. K poslednímu skoku došlo na Mamutím můstku v roce 2014 a nejspíše šlo o poslední skok na tomto můstku vůbec. Velký můstek byl uzavřen dokonce o několik let dříve. Podle posudku jsou stavby v kritickém stavu a jejich životnost už je pár let za normou. Dle vyjádření sekretáře pro Olympijský sport, je záchrana ekonomicky nesmyslná. Proč se však nejednalo dříve a nechalo se vše zajít tak daleko, se nikdo nevyjádřil.

skokanské můstky

Velká rána pro sport, pro mládež i obyvatelé

Nejen, že skokanské můstky chátrají, ale jejich zavření má i další následky. Skoky na lyžích totiž každý rok lákali davy turistů a to jak z České republiky, tak ze zahraničí. Teď, když se na můstcích nic neděje, přišli menší živnostníci hospod, restaurací i ubytování o značné peníze. Moc na věci nepřidá ani to, že každý rok ubývá sněhu a i s ním i turistů a lyžařů.

Další kritickou skupinou jsou samozřejmě děti a mládež, která přišla o tento sport nejspíš nadobro. Pokud totiž chcete skákat, musíte do Německa, nebo jinam do zahraničí a na to spolek nemá peníze. Dle místních, kteří tu žijí od nepaměti, se údržba prováděla minimálně a věčně se jen něco slibovalo. Nezbývá proto, než čekat, zda se celá věc posune dál a bude se nějakým způsobem řešit. Pokud se i nadále nic dít nebude, dost možná se dočkáme toho, že místo můstku zde bude pouze holí kopec, nebo jeho pouhé pozůstatky.

One thought on “Skokanské můstky v Harrachově neustále chátrají

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *