Uzení je prostě lahůdka

Uzení je prostě lahůdka
Každý z nás má jiné chutě a má jiné oblíbené jídlo. Pokud je však řeč o uzení, nejspíše se najde jen málo jedinců, kteří by této pochoutce odolali.
Každý z nás dává přednost jinému druhu masa, někdo zastává více tučné, jiní ba naopak pouze libové bez jakéhokoliv tuku. Pokud se jedná o uzení, názory se liší a existuje mnoho receptů, které můžete využít. Dnes se však budeme bavit o méně známém receptu, který mám od svého otce. Tímto receptem je uzené kuře, které si určitě zamilujete.
Uzení kuřat
Kuřata jsou velice oblíbený pokrm a to nemyslím pouze KFC produkty plné oleje, ale spíše kuřecí prsa, či lahodné pikantní křidélka. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, kuře je převážně dietní a hlavně lahodné.

Ingredience, které budete potřebovat:
Chlazené kuře, sůl a červenou sladkou papriku (kdo má rád pálivé, může pálivou papriku)
Pokud jste nakoupili nejlépe čerstvá kuřata, můžete se pustit do práce. Kuře jednoduše položíme na prkénko a rozřízneme ho na dvě půlky přímo uprostřed kuřete. Obě půlky pořádně osolíme a poté všude vetřeme červenou papriku. Paprika musí být rozetřena po celé půlce kuřete, stejně jako sůl a to u ve vnitřní straně.
Pokud máte kuře řádně připravené, nezbývá, než přidat háček na zavěšení a roztopit udírnu. Háček přiděláme tak, aby nám půlka kuřete hezky vysela. Já nabodávám háček mezi žebra vnitřní stranou, abych zamezil případnému pádu, což by se však nemělo stát.
Pozor: U každého uzení a to se netýká pouze kuřat, ale i ostatního masa jako je bůček, krkovice a další, nesmí dojít k dotýkání šrutek navzájem. To znamená, že pokud vložíte maso do udírny, vždy si dejte pozor na to, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Tím se zamezí zapaření masa, které byste potom mohli vyhodit.

Druh dřeva a doba uzení
Každý z nás využívá jiný druh dřeva při uzení. Někdo dává přednost světce, jiní udí třeba meruňkovým dřevem. Já osobně dávám přednost meruňce, kdy ke konci uzení ještě přidávám kousek vinné révy (vrch uschlé hlavy), která pěkně kouří a dodá masu příjemnou vůni.
Doba uzení kuřete se pohybuje okolo sedmi až osmi hodin, s tím, že se udržuje přijatelná teplota. Tou se myslí, že pokud udržíte ruce na udírně přibližně 5 sekund, je to správná teplota. Nejspíše bych to přirovnal k 80 ti až 90 ti stupňům. Teploměr jsem nikdy nevyužíval, otec mě učil od mládí udit bez něho a maso bylo vždy výborné.
Pokud Vás tento článek zaujal, klidně se poptejte na bližší informace, rád zodpovím všechny otázky ohledně uzení. Nezbývá, než popřát dobrou chuť a mnoha dobrého masa na stole.
- Proč je důležité obklopovat se krásnými věcmi?Každý z nás se rád vrací do prostoru, který působí harmonicky, uklidňuje mysl a přináší radost. Estetika není jen o vizuálním dojmu – ovlivňuje naši náladu, produktivitu i vnitřní pohodu. Ať už jde o domov, pracovní prostředí nebo oblíbené předměty, které nás obklopují, jejich vzhled a atmosféra mají na naši psychiku větší dopad, než si často uvědomujeme.
- Svatba v přírodě: Proč jsou svatby na jižní Moravě čím dál populárnější?Plánujete svatbu a přemýšlíte o romantickém obřadu v přírodě? Není divu, že stále více párů dává přednost venkovní svatbě před tradičním obřadem v kostele nebo na úřadě.
- Temná minulost stavebních materiálů: Jak se bezpečně zbavit eternitu a azbestuV minulosti byl azbest považován za téměř zázračný materiál. Jeho odolnost vůči vysokým teplotám, ohni a chemikáliím z něj činila oblíbenou volbu ve stavebnictví, zejména v podobě eternitu.