Využití medvědího česneku

Využití medvědího česneku
Znáte využití medvědího česneku a na co je dobrý? Pokud ne, je ten pravý čas se o využití medvědího česneku dozvědět více, protože právě začíná jeho sezóna.
Využití medvědího česneku je vážně velké a mnozí lidé se nemohou dočkat, až se začne zelenat v lesích a začne jeho sklizeň. Ovšem existují oblasti, kde je medvědí česnek zakázáno trhat a to v přírodních a národních rezervacích. Dále se můžete ze zákazem setkat u některých památek, kde je jakýkoliv sběr bylin zakázaný.
Výskyt medvědího česneku
S medvědím česnekem se můžete nejčastěji setkat na Moravě a v severovýchodní části Čech. Nejčastěji se nachází ve vlhkých lesích a hlavně v luzích. Méně, častější je výskyt na horách a horských oblastech. Nejvíce se medvědímu česneku daří na Moravě, kde ho můžete najít snad v každém lese a to v hojném měřítku.

Využití medvědího česneku a jeho zpracování
Každý z nás využívá medvědí česnek jinak a dá se různě upravovat, ovšem některé recepty jsou k nezaplacení. Mezi takové recepty patří.
1 ) Pesto z medvědího česneku
Pesto je oblíbené především k těstovinám, ale dá se také využít jako doplněk nejrůznějších pokrmů. Využití medvědího česneku v pestu je známe už dlouhé roky a jeho složení je jednoduché. Stačí nasbírat dostatečné množství česneku a dobře ho proprat ve vodě. Poté přidáme olivový olej a kvalitní sůl. Nezbývá, než celé rozmixovat a uložit do sklenice s uzávěrem. Takto zpracovaný Vám vydrží v lednici dlouhé týdny a budete ho mít věčně při ruce na jakékoliv dochucování.
2) Hustá česneková polévka
Kdo má rád krémové polévky, tak určitě musí vyzkoušet smetanovou polévku z medvědího česneku. Tato pochoutka by mohla být přirovnána třeba k hrachovce, nebo krémové brokolicové polévce. Využití medvědího česneku v polévce a jeho ingredience: 1 cibule, 4 lžíce másla, 1 brambora, 1 vejce, 300 g medvědího česneku, 1,2 l vody (lze i vývar), mouka na zahuštění a v poslední řadě 0,5l smetany. Postupujeme obdobně jako u jiných polévek, s tím, že se na konci vaření rozmixuje a vytvoří krémovou polévku. Na dozdobení slouží opečené rohlíky na másle, či opražená slanina.
3) Pizza
Kdo má rád pizzu, určitě by měl vyzkoušet medvědí česnek jako ingredienci. Využití medvědího česneku na pizzu je méně známé, ovšem má svoje opodstatnění. Namísto špenátu dáte medvědí česnek, který zastupuje jak ingredienci česneku, tak i samotného špenátu. K tomu přidáte kousky kuřecího masa a mozzarelly a můžete se těšit na opravdovou pochoutku.

Léčivé účinky medvědího česneku
Česnek samotný, tak jako medvědí česnek má spoustu blahodárných a léčivých účinků. Je bohatý na vitamín A, C, B1 a B2 a obsahuje stopové prvky železa, manganu, vápníku, hořčíku, zinku a spousty dalších látek. Využití medvědího česneku má léčivé účinky a napomáhá těmto činnostem:
- příznivě napomáhá cévní soustavě
- čistí tělo a játra od škodlivých látek
- léčí vyrážky a čistí močové cesty
- pomáhá v hojení ran a působí proti rakovinovému bujení
- uvolňuje střevní křeče a zlepšuje paměť
- zlepšuje trávicí trakt a pomáhá proti závratím
Pokud tedy milujete česnek, není nic lepšího než využít nějakou z těchto možností, nebo ho upravit dle vlastních představ. Každopádně bude dobrý v jakékoliv úpravě.
- Hodinový manžel v Praze – profesionální pomoc pro váš domovKaždý občas potřebuje doma něco opravit, smontovat nebo připevnit na zeď. Může to být montáž skříně, instalace lustru, přidělání televize na zeď nebo třeba oprava drobných závad. Ne vždy máme čas nebo správné nástroje na to, abychom vše zvládli sami. A právě proto existuje služba hodinový manžel, která vám usnadní život.
- Proč je Praha 5 atraktivní lokalitou pro bydlení?Plánujete se usadit v lokalitě, která nabízí moderní bydlení v bezprostřední blízkosti zeleně a zároveň vám umožní rychlý přesun do centra Prahy? Pokud ano, Praha 5 by neměla uniknout vaší pozornosti. Tento městský obvod má totiž co nabídnout nejen po stránce urbanistické, ale i z hlediska životního stylu, infrastruktury a okolního prostředí.
- Proč jsou ručně míchané kořenicí směsi lepší než průmyslové?Koření je srdcem každého jídla – tím, co mu dává charakter, osobnost a často i duši. V době, kdy regály supermarketů přetékají pestrými sáčky s univerzálním „kořením na všechno“, se stále více kuchařů, jak amatérských, tak profesionálních, obrací zpět k ručně míchaným kořenícím směsím.