Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybět

Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybět
Už víte, co uděláte s kopou vajec z mrskutu? Pokud ne, vajíčková pomazánka je to pravé, co si každý koledník po náročném dopoledni rád dopřeje.
I když budou letošní Velikonoce spíše v rodinném kruhu, tak určitě i tak vykoledujete nějaké to vajíčko, nebo čokoládového králíčka. Čokoláda má určitě svůj osud zpečetěný ještě dříve, než jí dostanete, ovšem z vajíček se dá dělat kde co. Nejoblíbenější je však vajíčková pomazánka, která se po náročném mrskutu bude zaručeně hodit. Existuje však mnoho druhů této pomazánky a každý jí dělá jinak. V dnešním článku si představíme verzi, která se dělá každý rok u nás na Moravě.
Vajíčková pomazánka a co je na ní potřeba
Základní ingredience pro vajíčkovou pomazánku:
- 1x menší šalotka (může být i cibule)
- 5x vejce
- 1x kávová lžička francouzské hořčice
- 1x kyselá okurka
- 2x kávová lžička majonézy (sojanéza)
- 1x stroužek česneku (propasírovaný, setřený)
- sůl, pepř, červená paprika (sladká)

Nachystáme si velkou mísu, ve které budeme vajíčkovou pomazánku připravovat. Nakrájíme si šalotku na drobné kousky společně s okurkou. Přidáme lžičku hořčice, dvě lžičky majonézy a přidáme propasírovaný česnek. Poté můžeme přidat vajíčko, které buď nastrouháte na hrubým struhadle, nebo nakrájíte na větší kousky. Každý má rád kousky vajíčka jinak velké proto nechám velikost na Vás. Na závěr se musí vajíčková pomazánka dochutit solí a pepřem, dle chuti. My ještě přidáváme snítku červené papriky, která dokonale doplní chuť. Poté všechno zamícháte do sebe a máte hotovo.
Kdo má rád vajíčkovou pomazánku zpestřenou o netradiční ingredience, tak se u nás dělá verze pro sestru, do které se přidává navíc rukola a na drobné kousky nakrájené uzené. Tímto je celková pomazánka zlehka navoněná uzeným a hořká chuť rukoly dokonale pasuje s chutí vajec.
Zdravá pomazánka z vajíček se podává na čerstvě opečeném toustu, nebo na opečené bagetce. Po namazání pečiva nezapomeňte vajíčkovou pomazánku posypat čerstvě nakrájenou pažitkou. Ta dodá celkové pomazánce skvělou chuť a bude vypadat k nakousnutí.

Pokud nejste zastánci vajíčkové pomazánky, tak vyzkoušejte svačinu, kterou ocení určitě každý muž v práci. Ukrojte dva plátky chleba a namažte je z každé strany sádlem (nejlépe domácím). Mezi chleby si nakrájejte vejce na plátky a posolte bylinkovou solí. Navrch samozřejmě můžete dát pažitku, nebo výhonky cibule, či pórku. Pokud jste nikdy tuto variantu neměli, určitě vyzkoušejte. Zaručeně nebudete litovat a budete si tuto svačinu dělat častěji, než jen na Velikonoce, kdy je vajec plný dům.
Nezbývá, než popřát dobrou chuť a bohatý mrskut i v tomto těžkém čase.
- Proč je důležité obklopovat se krásnými věcmi?Každý z nás se rád vrací do prostoru, který působí harmonicky, uklidňuje mysl a přináší radost. Estetika není jen o vizuálním dojmu – ovlivňuje naši náladu, produktivitu i vnitřní pohodu. Ať už jde o domov, pracovní prostředí nebo oblíbené předměty, které nás obklopují, jejich vzhled a atmosféra mají na naši psychiku větší dopad, než si často uvědomujeme.
- Svatba v přírodě: Proč jsou svatby na jižní Moravě čím dál populárnější?Plánujete svatbu a přemýšlíte o romantickém obřadu v přírodě? Není divu, že stále více párů dává přednost venkovní svatbě před tradičním obřadem v kostele nebo na úřadě.
- Temná minulost stavebních materiálů: Jak se bezpečně zbavit eternitu a azbestuV minulosti byl azbest považován za téměř zázračný materiál. Jeho odolnost vůči vysokým teplotám, ohni a chemikáliím z něj činila oblíbenou volbu ve stavebnictví, zejména v podobě eternitu.
One thought on “Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybět”