Cibule má blahodárné účinky na náš organizmus

cibule

Cibule je osvědčená surovina při vaření a to už mnoho let. Víte však, že pravidelná konzumace má mnoho kladných účinků na vaše tělo a organizmus?

Cibule se používá v gastronomii už dlouhá léta a ne, jenom v ní. Obecně má velmi pozitivních vlastností, které prozpívají organizmu. Kromě neodolatelné chuti v pokrmech se také často používá při zdravotních problémech. Víte jaká cibule je na co dobrá a v čem Vám může pomoci?

Proč zrovna cibule?

Cibule se dá konzumovat syrová, pečená, nebo vařená a i přesto si udrží svojí specifickou chuť a vůni. Z pravidla se dělí na tři základní druhy.

  1. Žlutá
  2. Červené
  3. Bílá

Žlutá

Nejčastěji se můžeme potkat se žlutou cibulí, která se používá v gastronomii a v jiných odvětvích. Někdy se tomuto druhu říká také hnědá a to z důvodu hnědé slupky.

Červená

Tento druh má nádhernou purpurovou barvu, která Vás upoutá již na pohled. Velmi oblíbená je v salátech, sendvičích a jiných lehkých jídlech. Ve většině případech se můžeme potkat s červenou cibulí v syrovém stavu (studená kuchyně), nežli v tepelné úpravě. Její předností je jemnost a křupavost.

Bílá

Specifickou vlastností je malá štiplavost, takže při loupání se vyhnete slzení očí. Používá se při výrobě salsy, nebo je často využita v mexické kuchyni. Další časté použití je ve studené kuchyni.

cibule

Léčivé účinky cibule

Zelenina i bylinky mají v České kuchyni velké zastání a pozitivně působí na náš organizmus.

  • Díky vláknině, kterou obsahuje, zlepšuje trávicí trakt
  • Společně s medem tvoří směs minerálů a vitamínů, které napomáhají imunitnímu systému a snižují riziko onemocnění.
  • Pozitivně působí na naší kostru, proto se doporučuje při léčení artrózy.
  • Obsahuje antioxidanty a vitamín B a C
  • Velmi dobře působí proti tvorbě rakovinových buněk. Díky flavonoidu zamezuje bujení rakovinových buněk v plicích, vaječníku a hlavně v žaludku.
  • Cibule je také vhodná pro cukrovkáře, kdy pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krevním oběhu.

Nadměrná konzumace není zdravá

Tak jako u ostatních potravin, platí také u cibule, že nadměrné užívání není vhodné. Může způsobit nadýmání a převážně pálení žáhy. Vždy si proto hlídejte, kolik cibule konzumujete, jak se říká – všeho s mírou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *