Cibule je osvědčená surovina při vaření a to už mnoho let. Víte však, že pravidelná konzumace má mnoho kladných účinků na vaše tělo a organizmus?
Cibule se používá v gastronomii už dlouhá léta a ne, jenom v ní. Obecně má velmi pozitivních vlastností, které prozpívají organizmu. Kromě neodolatelné chuti v pokrmech se také často používá při zdravotních problémech. Víte jaká cibule je na co dobrá a v čem Vám může pomoci?
Proč zrovna cibule?
Cibule se dá konzumovat syrová, pečená, nebo vařená a i přesto si udrží svojí specifickou chuť a vůni. Z pravidla se dělí na tři základní druhy.
- Žlutá
- Červené
- Bílá
Žlutá
Nejčastěji se můžeme potkat se žlutou cibulí, která se používá v gastronomii a v jiných odvětvích. Někdy se tomuto druhu říká také hnědá a to z důvodu hnědé slupky.
Červená
Tento druh má nádhernou purpurovou barvu, která Vás upoutá již na pohled. Velmi oblíbená je v salátech, sendvičích a jiných lehkých jídlech. Ve většině případech se můžeme potkat s červenou cibulí v syrovém stavu (studená kuchyně), nežli v tepelné úpravě. Její předností je jemnost a křupavost.
Bílá
Specifickou vlastností je malá štiplavost, takže při loupání se vyhnete slzení očí. Používá se při výrobě salsy, nebo je často využita v mexické kuchyni. Další časté použití je ve studené kuchyni.

Léčivé účinky cibule
Zelenina i bylinky mají v České kuchyni velké zastání a pozitivně působí na náš organizmus.
- Díky vláknině, kterou obsahuje, zlepšuje trávicí trakt
- Společně s medem tvoří směs minerálů a vitamínů, které napomáhají imunitnímu systému a snižují riziko onemocnění.
- Pozitivně působí na naší kostru, proto se doporučuje při léčení artrózy.
- Obsahuje antioxidanty a vitamín B a C
- Velmi dobře působí proti tvorbě rakovinových buněk. Díky flavonoidu zamezuje bujení rakovinových buněk v plicích, vaječníku a hlavně v žaludku.
- Cibule je také vhodná pro cukrovkáře, kdy pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krevním oběhu.
Nadměrná konzumace není zdravá
Tak jako u ostatních potravin, platí také u cibule, že nadměrné užívání není vhodné. Může způsobit nadýmání a převážně pálení žáhy. Vždy si proto hlídejte, kolik cibule konzumujete, jak se říká – všeho s mírou.
- Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybětUž víte, co uděláte s kopou vajec z mrskutu? Pokud ne, vajíčková pomazánka je to pravé, co si každý koledník po náročném […]
- Výčep doma je k nezaplaceníV době pandemie jsou všechny stravovací podniky zavřené a to se týká i hospod. Pokud máte rádi točené pivo, zkuste vsadit […]
- Morava je to pravé pro výlety s rodinouMorava patří k vyhledávaným destinacím, kde je co vidět. Tento kraj, sčítá nespočet památek a také přírodních úkazů, které stojí za […]
One thought on “Cibule má blahodárné účinky na náš organizmus”