Výčep doma je k nezaplacení

výčep

V době pandemie jsou všechny stravovací podniky zavřené a to se týká i hospod. Pokud máte rádi točené pivo, zkuste vsadit na domácí výčep.

Každý pořádný občan České republiky si určitě čas od času dopřeje dobře natočené pivo. Pokud však panuje všude pandemie, můžete na klábosení s kamarády a točené pivo zapomenout. Díky zákonům, které teď v české republice panují, si můžete zajít do výdejního okénka pro točené pivo leda, tak do plastové lahve. Pokud Vás toto neustále nošení však omrzelo, udělejte razantní krok a pořiďte si výčep domů.

Než se však rozhodnete výčep pořídit, dobře si rozmyslete, jaká to bude a jaký Vám bude stačit. Věřte mě, že pokud si výčep pořídíte, budou u Vás kamarádi pečení vaření.

Co je domácí výčep a proč ho chtít?

Domácí výčepní zařízení Vám umožní si dopřát zlatavý mok u Vás doma a to bez zbytečných kroků do hospody. Výčep můžete neustále přesouvat a umísťovat podle Vaší potřeby. Pokud tedy čekáte o víkendu návštěvu v podobě Vaší rodiny, není nic lehčího než rozpálit gril a přenést výčep na zahradu. Mimo to si můžete určovat podle sebe, jaký druh piva si koupíte a nemusíte myslet na to, že budete pít zase jen to, co je na čepu. Základem však je, mít všechny narážecí hlavy.

výčep

Z čeho se skládá výčep a co je dobré o něm vědět

Každý, nebo většina výčepů se skládá ze základních částí, které musí u výčepu být, aby Vám teklo pivo. Mezi takové části patří následující prvky.

  • Stlačení plyn a propojovací hadice
  • Narážecí hlavice a to včetně rychlospojky
  • Průtokové chladící zařízení s výčepním kohoutem
  • Zdroj tlaku (vestavěný kompresor, externí kompresor, či stlačený plyn)

V restauracích a barech se často využívá hlazení v podobě vodní lázně. Tato vodní lázeň dokáže chladit velký průtok nápojů a ve většině případech se točí z více píp naráz. Tudíž můžete točit pivo, limonádu, nebo třeba vodu. Zápornou vlastností je však ve většině případů to, že jsou vestavěné, neboli nepřenosné. Ovšem v těchto velkých komplexech nepotřebujete přenášet zařízení jinam. Proto se dokonale hodí do všech restaurací, barů a podobných podniků.

Druhy chlazení

U výčepu rozlišujeme dva druhy chlazení.

  1. Suchá chlazení – nenalívá se žádná voda a je přenosné. Po zapnutí můžete během pár minut začít používat. Akumulátorem chladu je hliníkový blok.
  2. Vodní chlazení – jak bylo zmíněno výše, jedná se o vodní lázeň, která se využívá hlavně v restauracích a barech. V prostotu vody je umístěný nerezový vlnovec.
výčep

Před pořízením výčepu byste si měli položit tyto základní otázky

  • Bude mě stačit jedna pípa
  • Jak často budu výčep používat
  • Budete střídat značky, nebo pijete pouze jeden druh

Pokud budete znát odpovědi na tyto otázky, bude pro Vás výběr mnohem snadnější. Při výběru se musíte dívat na rychlost čepování piva, počet kohoutů a také chladící výkon. Pozor, vždy se dívejte, co je součástí balení v mnoha případech můžete být překvapení, že Vám základní prvky chybí. Mezi takové prvky patří spojky na narážeč, nápojová hadice, nebo narážecí hlavice.

Pokud nebudete mít vestavěný kompresor, zkontrolujte, zda má výčep ventilek pro tlakování, nebo redukční ventil na plyn.

Jak se starat o výčep

Jedna z hlavních a zároveň posledních věcí, když si pořídíte výčep, je jeho ošetřování. Tohle byste nikdy neměli podcenit a to mě věřte, že se vám to může nemile vymstít.

  1. Po vytočení bečky propláchněte čistou vodou vedení
  2. Jednou za měsíc vyčistěte kondenzátor a profoukněte ho stlačeným vzduchem
  3. V průběhu točení proplachujte odkapávač na pivo
  4. Jednou za čas udělejte čištění okruhu

Tyto pravidla vždy záleží na tom, jak moc výčep používáte. Pokud ho máte pouze na víkendové akce, je potřeba po každé akci provést všechny tyto body.

Nezbývá, než Vám dopřát mnoho protočených piv a hlavně dlouhou výdrž výčepního přístroje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *