Uzená vepřová panenka

uzená vepřová panenka

Uzená vepřová panenka

Milovníci uzeného buďte na pozoru! Pokud jste nikdy nevyzkoušeli, jak chutná kvalitně uzená vepřová panenka, tak jste nikdy neměli nebe v hubě.

Každý z nás miluje jiný druh masa, který upravuje na nejrůznější způsoby. Ať už se jedná o pečení, smažení, nebo sušení. Ovšem, kdo jednou ochutná uzené, tak zkrátka změní názor ohledně úpravy masa a zamiluje si ho. Velkým hitem je nyní uzená vepřová panenka a my se dnes podíváme na přípravu a průběh uzení.

uzená vepřová panenka

Uzená vepřová panenka – naložení

Základem je vybrat si hezké panenky, podobné váhy, aby byly hotové všechny naráz. Někteří lidé panenky před naložením očistí od šlach či tučného. Za mě je panenka dost libová i bez očištění a nechávám tak panenky takové, jaké si je koupím.

Nachystejte si 1 kg obyčejné soli a 2 vrchovaté polévkové lžíce Pragandy (řeznická solící nakládací směs). Vše dejte do míse a pořádně tuto sůl promíchejte do sebe. Bude vám sloužit, jako základ pro naložení.

uzená vepřová panenka

3 způsoby naložení:

  1. Uzená vepřová panenka s kmínem (vakuum) – Opláchněte si panenky pod vodou a pořádně osušte. Poté je celé obalte v soli, kterou jste si nachystali a vložte do vakuového pytle. Nebojte se sůl do masa pořádně vetřít. Následně do pytle nasypejte kmín, ať je na panence pěkně rozprostřený a pytel zatáhněte (vysajte vzduch). Takto nachystanou panenku nechcete odpočívat v lednici. Před samotným uzením nechte kmín na panence, ničemu to nevadí, ba naopak chytne příjemnou vůni.
  2. Uzená vepřová panenka s jalovcem a bobkovým listem (vakuum) – Tady zvolíme úplně stejný postup, jako u uzené vepřové panenky s kmínem. S tím, že místo kmínu dáme bobkový list a jalovec. Pro milovníky tohoto koření se nebojte vložit jalovce a bobkového listu více, ať je chuť výraznější. Poté za vakuujte a nechte odpočívat v lednici. Před samotným uzením se zbavte jak jalovce, tak bobkového listu, nedělalo by to dobrotu.
  3. Uzená vepřová panenka s česnekem (v láku) – Opláchněte panenky, nachystejte si česnek a pořádný hrnec. Česnek si oloupejte v poměru 1 palička na 3 panenky (500 g panenka). Každou panenku obalte v před chystané soli a pořádně do ní vetřete česnek. Takto nachystané panenky vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla voda nad panenkami. Panenky ještě prohrábněte, aby ve spodu hrnce nebyla nikde vzduchová kapsa. Poté je zatěžkejte talířem, prkénkem nebo něčím, co je udrží pod vodou. Pozor, nikdy nesmí maso vylézt nad vodu, mohlo by se zkazit a můžete vše vyhodit. Následně dejte celý hrnec do lednice a nechte odpočívat. Před uzením panenky lehce opláchněte, ať se zbavíte česneku a přebytečné soli.

Jelikož mají panenky menší průměr, tak se nemusí nakládat tak dlouho dopředu. Bohatě stačí 64 hodin a maso je dokonale křehké. Platí jak pro vakuum, tak pro lák!

Uzená vepřová panenka – doba uzení

Uzená vepřová panenka se udí mnohem kratší čas, než běžný vepřový bok či krkovice. Bohatě jí stačí 6 hodin při 70 °C. Výsledkem jsou růžové panenky, kterou jsou nejen šťavnaté, ale také lahodné. Dřevo na uzení se dá vybrat, dle libosti, co má kdo rád.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *