Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybět

vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybět

Už víte, co uděláte s kopou vajec z mrskutu? Pokud ne, vajíčková pomazánka je to pravé, co si každý koledník po náročném dopoledni rád dopřeje.

I když budou letošní Velikonoce spíše v rodinném kruhu, tak určitě i tak vykoledujete nějaké to vajíčko, nebo čokoládového králíčka. Čokoláda má určitě svůj osud zpečetěný ještě dříve, než jí dostanete, ovšem z vajíček se dá dělat kde co. Nejoblíbenější je však vajíčková pomazánka, která se po náročném mrskutu bude zaručeně hodit. Existuje však mnoho druhů této pomazánky a každý jí dělá jinak. V dnešním článku si představíme verzi, která se dělá každý rok u nás na Moravě.

Vajíčková pomazánka a co je na ní potřeba

Základní ingredience pro vajíčkovou pomazánku:

  • 1x menší šalotka (může být i cibule)
  • 5x vejce
  • 1x kávová lžička francouzské hořčice
  • 1x kyselá okurka
  • 2x kávová lžička majonézy (sojanéza)
  • 1x stroužek česneku (propasírovaný, setřený)
  • sůl, pepř, červená paprika (sladká)
vajíčková pomazánka

Nachystáme si velkou mísu, ve které budeme vajíčkovou pomazánku připravovat. Nakrájíme si šalotku na drobné kousky společně s okurkou. Přidáme lžičku hořčice, dvě lžičky majonézy a přidáme propasírovaný česnek. Poté můžeme přidat vajíčko, které buď nastrouháte na hrubým struhadle, nebo nakrájíte na větší kousky. Každý má rád kousky vajíčka jinak velké proto nechám velikost na Vás. Na závěr se musí vajíčková pomazánka dochutit solí a pepřem, dle chuti. My ještě přidáváme snítku červené papriky, která dokonale doplní chuť. Poté všechno zamícháte do sebe a máte hotovo.

Kdo má rád vajíčkovou pomazánku zpestřenou o netradiční ingredience, tak se u nás dělá verze pro sestru, do které se přidává navíc rukola a na drobné kousky nakrájené uzené. Tímto je celková pomazánka zlehka navoněná uzeným a hořká chuť rukoly dokonale pasuje s chutí vajec.

Zdravá pomazánka z vajíček se podává na čerstvě opečeném toustu, nebo na opečené bagetce. Po namazání pečiva nezapomeňte vajíčkovou pomazánku posypat čerstvě nakrájenou pažitkou. Ta dodá celkové pomazánce skvělou chuť a bude vypadat k nakousnutí.

vajíčková pomazánka

Pokud nejste zastánci vajíčkové pomazánky, tak vyzkoušejte svačinu, kterou ocení určitě každý muž v práci. Ukrojte dva plátky chleba a namažte je z každé strany sádlem (nejlépe domácím). Mezi chleby si nakrájejte vejce na plátky a posolte bylinkovou solí. Navrch samozřejmě můžete dát pažitku, nebo výhonky cibule, či pórku. Pokud jste nikdy tuto variantu neměli, určitě vyzkoušejte. Zaručeně nebudete litovat a budete si tuto svačinu dělat častěji, než jen na Velikonoce, kdy je vajec plný dům.

Nezbývá, než popřát dobrou chuť a bohatý mrskut i v tomto těžkém čase.

  • Jakou vybrat domácí čističku odpadních vod?
    Co je domácí čistička odpadních vod? Domovní čistírna odpadních vod (ČOV) je zařízení, které čistí odpadní vodu z domácností tak, aby ji bylo možné znovu využít nebo bezpečně vypustit do přírody. Jedním z pokročilých modelů na trhu je SBR MAD od společnosti Delfin, která svým provedením a funkcemi vyniká mezi konkurencí.
  • Sháníte geodeta pro svůj projekt?
    Geodetické podklady, jako jsou polohopis a výškopis, laserové skenování nebo 3D modely, tvoří základní kámen úspěšného stavebního projektu. Pro projektanty znamenají přesné a přehledné podklady nejen snadnější práci, ale i výraznou časovou a finanční úsporu. Představují data, která zobrazují skutečný stav terénu, budov nebo jiných objektů, a umožňují vytvoření plánů bez rizika nepřesností či chyb.
  • Vyklízecí práce po úmrtí: Praktické tipy a kroky pro hladký průběh
    Likvidace pozůstalosti po úmrtí blízkého je nejen náročné emocionálně, ale také prakticky. Pro mnoho lidí jde o nový a často stresující úkol. Tento článek vám přináší přehled kroků a praktických tipů, které vám mohou pomoci zvládnout celý proces efektivně a bez zbytečných komplikací.

One thought on “Vajíčková pomazánka nesmí na Velikonoce chybět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *