I grilování má své pravidla
I grilování má své pravidla
Sezóna grilování je tady a mnoho z nás už se nemůže dočkat toho, až vyčistí gril a užije si pořádnou baštu. Víte však co je potřeba dodržovat při grilování?
Každý z nás se těší na první letní paprsky, kdy už konečně bude počasí na zahradní posezení a oblíbené grilování. Grilování však není jenom o tom, že vytáhnete flák masa z lednice a dáte ho na gril, má svoje pravidla!
Čistý gril je půlka úspěchu
Než začnete svoje oblíbené pochoutky pokládat na gril, je důležité, aby byl dostatečně čistý a hlavně rozpálený. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že hned po rozehřátí grilu naloží všechno na rošt a myslí si, že je hotovo. Je to však obrovská chyba, gril by se měl rozpalovat alespoň 45 minut. Jeho optimální teplota by měla být 250° – 300°C. Teplotu poznáte podle uhlíků, které už nekouří, ale na povrchu zblednou a vydávají jen malé plamínky. Ideální volbou jsou brikety, které vydrží žhavé i několik hodin.
Pokládání masa
Při grilování je také potřeba vkládat maso na gril tak, aby nezakrylo více než ¾ grilovací plochy. Maso pokládejte jako první na přímý žár, kde se pěkně zatáhne a poté ho dejte na kraj, kde se pomalu bude dodělávat a přitom nebude ztrácet šťavnatost. Pokud budete používat komínkové podpalovače, dávejte si pozor na to, aby podpalovač dostatečně prohořel.Mohlo by Vám maso zbytečně načichnout.
Naložení masa
Základem při grilovaní je naložení maso dopředu a to nejméně 3 hodiny předem. Nejlepší volba je však maso naložit den předem, aby se dostatečně proleželo. Nejlepší je si marinádu připravit doma a zbytečně neutrácet za marinády v obchodech. Nejen, že vaše bude čerstvá a plná chuti, ale hlavně bude o dost zdravější. Mějte však na paměti, že při přípravě marinády nemusí být nutně moc oleje. Ten pak zbytečně kape do grilu a hoří, čímž se vytváří karcinogenní škodlivé látky.
Marináda na maso: olivový olej, česnek, pepř čtyř barev, sůl (nejlépe mořskou), rozmarýn popřípadě tymián.
Samozřejmě do marinády můžete přidat i jiné ingredience, jako je petržel, pažitka a další.
Výška flákoty a čas jsou podstatné
Jestliže chcete při grilování dělat steaky, je potřeba dodržet výšku steaku. Ten by měl mít nejméně dva až tři centimetry, pokud jde o hovězí maso. Ostatní maso by se mělo pohybovat okolo 1,5 centimetru. Velice důležité je, abyste maso před grilováním vytáhli ven na dvě až tři hodiny. Pokud tak neučiníte a dáte ho na rozpálený gril, mohlo by utrpět teplotní šok. To platí také pro rozmrazování masa, to zásadně nedávejte do mikrovlnné trouby, naprosto ho znehodnotíte.
Nezbývá, než popřát dobrou chuť, protože pokud budete dodržovat těchto pár užitečných rad, bude pro Vás grilování lahůdkou.
- Vyklízecí práce po úmrtí: Praktické tipy a kroky pro hladký průběhLikvidace pozůstalosti po úmrtí blízkého je nejen náročné emocionálně, ale také prakticky. Pro mnoho lidí jde o nový a často stresující úkol. Tento článek vám přináší přehled kroků a praktických tipů, které vám mohou pomoci zvládnout celý proces efektivně a bez zbytečných komplikací.
- Likvidace pozůstalosti a vyklízecí práce: Jak na efektivní vyklizení bytu a sklepu po úmrtíLikvidace pozůstalosti je činnost, která může být po ztrátě blízkého velmi náročná. Vyklizení bytu nebo sklepu často přináší emočně náročné okamžiky, zvláště pokud se setkáváme s věcmi, které nám připomínají zesnulého. V tomto článku se podíváme, jak proces vyklízení pozůstalosti pojmout efektivně, ať už plánujete vyklidit byt sami, nebo se rozhodnete využít profesionální vyklízecí služby.
- Nová okna jako cesta k úsporám za energieZásadní přestavba nebo celková rekonstrukce bytu či domu kvůli úsporám za teplo a energie? Renovovat bydlení stojí čas i peníze, přesto je možné vylepšit vzhled svého domova bez nutnosti zásadních stavebních úprav, a k tomu ještě ušetřit nemalé peníze za energie. Investice do nových plastových oken je poměrně snadným řešením, které splňuje oboje – zpříjemní bydlení, současně sníží účty za vytápění. Kdy se rozhodnout pro výměnu oken a jaká okna vybrat?
4 thoughts on “I grilování má své pravidla”