Cibule má blahodárné účinky na náš organizmus

Cibule má blahodárné účinky na náš organizmus
Cibule je osvědčená surovina při vaření a to už mnoho let. Víte však, že pravidelná konzumace má mnoho kladných účinků na vaše tělo a organizmus?
Cibule se používá v gastronomii už dlouhá léta a ne, jenom v ní. Obecně má velmi pozitivních vlastností, které prozpívají organizmu. Kromě neodolatelné chuti v pokrmech se také často používá při zdravotních problémech. Víte jaká cibule je na co dobrá a v čem Vám může pomoci?
Proč zrovna cibule?
Cibule se dá konzumovat syrová, pečená, nebo vařená a i přesto si udrží svojí specifickou chuť a vůni. Z pravidla se dělí na tři základní druhy.
- Žlutá
- Červené
- Bílá
Žlutá
Nejčastěji se můžeme potkat se žlutou cibulí, která se používá v gastronomii a v jiných odvětvích. Někdy se tomuto druhu říká také hnědá a to z důvodu hnědé slupky.
Červená
Tento druh má nádhernou purpurovou barvu, která Vás upoutá již na pohled. Velmi oblíbená je v salátech, sendvičích a jiných lehkých jídlech. Ve většině případech se můžeme potkat s červenou cibulí v syrovém stavu (studená kuchyně), nežli v tepelné úpravě. Její předností je jemnost a křupavost.
Bílá
Specifickou vlastností je malá štiplavost, takže při loupání se vyhnete slzení očí. Používá se při výrobě salsy, nebo je často využita v mexické kuchyni. Další časté použití je ve studené kuchyni.

Léčivé účinky cibule
Zelenina i bylinky mají v České kuchyni velké zastání a pozitivně působí na náš organizmus.
- Díky vláknině, kterou obsahuje, zlepšuje trávicí trakt
- Společně s medem tvoří směs minerálů a vitamínů, které napomáhají imunitnímu systému a snižují riziko onemocnění.
- Pozitivně působí na naší kostru, proto se doporučuje při léčení artrózy.
- Obsahuje antioxidanty a vitamín B a C
- Velmi dobře působí proti tvorbě rakovinových buněk. Díky flavonoidu zamezuje bujení rakovinových buněk v plicích, vaječníku a hlavně v žaludku.
- Cibule je také vhodná pro cukrovkáře, kdy pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krevním oběhu.
Nadměrná konzumace není zdravá
Tak jako u ostatních potravin, platí také u cibule, že nadměrné užívání není vhodné. Může způsobit nadýmání a převážně pálení žáhy. Vždy si proto hlídejte, kolik cibule konzumujete, jak se říká – všeho s mírou.
- Hodinový manžel v Praze – profesionální pomoc pro váš domovKaždý občas potřebuje doma něco opravit, smontovat nebo připevnit na zeď. Může to být montáž skříně, instalace lustru, přidělání televize na zeď nebo třeba oprava drobných závad. Ne vždy máme čas nebo správné nástroje na to, abychom vše zvládli sami. A právě proto existuje služba hodinový manžel, která vám usnadní život.
- Proč je Praha 5 atraktivní lokalitou pro bydlení?Plánujete se usadit v lokalitě, která nabízí moderní bydlení v bezprostřední blízkosti zeleně a zároveň vám umožní rychlý přesun do centra Prahy? Pokud ano, Praha 5 by neměla uniknout vaší pozornosti. Tento městský obvod má totiž co nabídnout nejen po stránce urbanistické, ale i z hlediska životního stylu, infrastruktury a okolního prostředí.
- Proč jsou ručně míchané kořenicí směsi lepší než průmyslové?Koření je srdcem každého jídla – tím, co mu dává charakter, osobnost a často i duši. V době, kdy regály supermarketů přetékají pestrými sáčky s univerzálním „kořením na všechno“, se stále více kuchařů, jak amatérských, tak profesionálních, obrací zpět k ručně míchaným kořenícím směsím.
3 thoughts on “Cibule má blahodárné účinky na náš organizmus”