Uzené maso lze naložit i do týdne a bude vynikající
Uzené maso lze naložit i do týdne a bude vynikající
Jestliže jste milovníci masa a to převážně uzeného, máme pro Vás pár rad. Uzené maso si nemusíte nakládat dlouhé týdny dopředu. Bohatě postačí týden jeden.
Základem pro dobře vyuzené maso je bezpochyby maso samotné. Ať už jste zastánci libového nebo prorostlého masa, zde si přijde každý na své. Dávejte si však pozor, uzené maso, je nejlepší nakládat čerstvé a ne vytažené z mrazáku.
Budeme potřebovat
Na naložení uzeného masa budete potřebovat následující ingredience:
- Sůl Praganda (250g)
- Obyčejná kuchyňská sůl
- Česnek (nejlépe Český – jedna šrutka se rovná jedné palici)
- Hrnec, nebo nádoba, kam maso vložíme a necháme nakládat
Druh masa?
Každý z nás zastává jiný druh masa. Někdo má radši tučnější a někdo naopak libové. Ať už se rozhodnete pro krkovici, vepřovou pečeni nebo bůček, vše jde naložit v jedné nádobě.
Zajímavosti ohledně uzení
Každý, kdo dělal uzené maso má svůj osobitý styl a každý ho nakládá jinak. Spousta lidí odsuzuje Pragandu, protože škodí zdraví. Je to však jeden ze způsobů, jak urychlit naložení masa. Tak či onak se dá říct, že uzené maso stejně není zdravé, tak jako další potraviny, které denně jíme. Proto se pojďme společně podívat, jak si tuto pochoutku udělat. Můj otec tuto metodu zastává dlouhé roky a já dělám tento způsob naložení po něm a nemůžeme si stěžovat.
Jak na to?
Maso si nakrájíme zhruba na stejné šrutky (kousky), tak aby se během uzení všechny dobře udělaly. Oloupeme si česnek a stroužky rozmačkáme. Pozor na jednu šrutku dávejte 1 palici česneku. Sůl si vysypeme do nádoby, která by měla mít rozměr zhruba šrutky. Vždy si dejte pozor na namíchání soli! Do misky vysypte celí pytlík Pragandy a k tomu přidejte 4 polévkové lžíce kuchyňské soli. Pokud si namícháte soli na naložení více, nezoufejte, můžete jí využít i příště. V závěru si nachystejte nádobu, do které budete maso pokládat. Napusťte si jí vodou asi 3 cm ode dna. Teď máte oficiálně připravené všechny věci, které budete potřebovat na uzení masa.
Samotná fáze uzení má tedy tři fáze:
- Samotné nakládání masa
- Překládání masa
- Konečné uzení
Samotné nakládání masa
- Maso vezmeme a pořádně do něj vetřeme rozmačkaný česnek. Nebojte se ho tam dát hodně. Nic s ním nezkazíte.
- Poté ho dáme do nádoby se solí a vyválíme ho tam tak, aby bylo pokryté ze všech stran. Následovně pokládáme do nádoby tak, aby bylo co neblíže k sobě a nikde se nevytvořili vzduchové bubliny (proto ta voda na spodku nádoby).
- Takto vyskládáme všechno maso, co máme připravené a zalijeme ho vodou. Dávejte si pozor, aby bylo co nejvíce u sebe a nikde nebyli bubliny.
- Vždy musí být maso ponořené a to úplně na všech místech! Většinou zatížím prkénkem, na které obrátím hluboký talíř, čímž udržím maso všude pod vodou. Voda je po okraj nádoby a maso je pod destičkou zmáčknuté díky talíři, na který tlačí poklička nebo uzávěr. Takto naložené maso můžeme dát do sklepa či do jiné chladné místnosti a čekáme.
Překládání masa
Velmi důležitá věc je překládání masa. To musíte udělat zhruba za tři dny po naložení. Nádobu, či hrnec, vezmeme a maso z něj postupně vytahujeme, tak jak leží. Po vytažení celého hrnce postupně maso otáčíme, naopak než leželo, aby se proložilo ze všech stran. Naskládáme zpátky do hrnce a opět zatížíme tak, aby nikde nevylézalo z vody. Takto necháme opět tři dny uležet a poté bude pokračovat konečná fáze.
Konečné uzení
Po 6 denním uležení masa můžete přejít k samotnému uzení. Předtím než maso dáme do samotné udírny, si nachystáme kýbl s vodou. Každou šrutku nabodneme na háček a ponoříme ji do kýble s vodou na pár vteřin. Poté můžete vkládat do roztopené udírny. Maso takto oplachuji z toho důvodu, aby ze sebe smylo přebytečnou sůl, bylo by moc slané.
Čas uzení
Pokud udíte maso ve staré nerezové udírně a nemáte teploměr, tak máme jeden trik. Udržujte udírnu takovou, abyste na ní udrželi ruce. Udíme zhruba 10 – 12 hodin, vždy však záleží na počasí a velikosti šrutek. Trik máme takový, že si vezmete kousek dřeva, který bude mít zhruba 1 cm a ten zlehka zasuneme do šrutky. Pokud půjde hladce zasunout a poteče šťáva, je uzené akorát a můžete ho vytáhnout. Pokud těmto trikům nevěříte, vezměte jednu šrutku a v půlce jí rozkrojte, sami tak poznáte, jestli je maso hotové nebo ne.
Doufám, že se Vám tento rodinný recept líbil a bude Vám chutnat uzené tak jak naší rodině a přátelům. Pokud byste měli jakékoliv otázky, není problém je napsat do komentářů a my Vám je zodpovíme.
- Vyklízecí práce po úmrtí: Praktické tipy a kroky pro hladký průběhLikvidace pozůstalosti po úmrtí blízkého je nejen náročné emocionálně, ale také prakticky. Pro mnoho lidí jde o nový a často stresující úkol. Tento článek vám přináší přehled kroků a praktických tipů, které vám mohou pomoci zvládnout celý proces efektivně a bez zbytečných komplikací.
- Likvidace pozůstalosti a vyklízecí práce: Jak na efektivní vyklizení bytu a sklepu po úmrtíLikvidace pozůstalosti je činnost, která může být po ztrátě blízkého velmi náročná. Vyklizení bytu nebo sklepu často přináší emočně náročné okamžiky, zvláště pokud se setkáváme s věcmi, které nám připomínají zesnulého. V tomto článku se podíváme, jak proces vyklízení pozůstalosti pojmout efektivně, ať už plánujete vyklidit byt sami, nebo se rozhodnete využít profesionální vyklízecí služby.
- Nová okna jako cesta k úsporám za energieZásadní přestavba nebo celková rekonstrukce bytu či domu kvůli úsporám za teplo a energie? Renovovat bydlení stojí čas i peníze, přesto je možné vylepšit vzhled svého domova bez nutnosti zásadních stavebních úprav, a k tomu ještě ušetřit nemalé peníze za energie. Investice do nových plastových oken je poměrně snadným řešením, které splňuje oboje – zpříjemní bydlení, současně sníží účty za vytápění. Kdy se rozhodnout pro výměnu oken a jaká okna vybrat?
Dobrý den .Moc se mi líbí Váš způsob nakládání masa a chci zkusit . Koupili jsme si malou dřevěnou udírničku 50×50 s teploměrem a první uzení nedopadlo dobře vše ( kýta i bůček ) byly tuhé a dost suché . Vše bylo nutno ovařit . Snažila jsem se držet teplotu kolem 80ti stupňů , ale dvakrát mi to uteklo přez stovku . Ráda bych od profíka radu na kolik stupňnů to držet ? Kdysi dávno jsme udili bez teploměru a maso bylo super . S pozdravem Alena
Dobrý den, problém bude určitě v teplotě. Je potřeba jí držet maximálně kolem 80°C. Je lepší mít i teplotu nižší. Sice se maso dělá déle, ale za to nebude vysušené.
Zkuste a určitě bude maso perfektní.
S pozdravem admin.